Mir verzekerd tegen schade neerstorten

Het Russische ruimtevaartagentschap blijkt een verzekering van 200 miljoen dollar te hebben afgesloten tegen schade bij het neerstorten van ruimtestation Mir. Hoeveel premie wordt afgedragen, wilde woordvoerder Sergej Gorboenov gisteren niet zeggen. De verzekering zou niet meer zijn dan ,,een nieuwe poging de wereld gerust te stellen''. Met name Japan, waar de Mir in een lage baan overheen scheert tijdens zijn terugkeer in de dampkring, is bezorgd.

De Russen hebben eerder gezegd dat er een kans van 2 tot 3 procent bestaat dat de 45 ton ruimteschroot die niet in de dampkring verbrandt, buiten het doelgebied in de Stille Oceaan valt. Sommige brokstukken zullen een ton of meer wegen. Meer dan tachtig landen willen op de hoogte worden gehouden van de ondergang van de Mir.

Gorboenov maakte gisteren bekend dat de ondergang van de Mir vertraagd wordt tot 18-20 maart, een exacte datum is niet te geven. Momenteel draait de Mir steeds nauwere baantjes rond de aarde. De vluchtleiding heeft besloten de remraketten van het aan de Mir gekoppelde Progress-vrachtschip niet op 250 maar pas op 215 kilometer hoogte aan te zetten om het ruimtestation dieper de atmosfeer in te duwen. Zo wordt brandstof gespaard en zijn er later meer mogelijkheden om de koers te corrigeren. Onder de 150 kilometer branden de antennes af en valt de daling niet bij te sturen.

Wetenschapper Joeri Karasj waarschuwde gisteren voor het gevaar van gemuteerde ruimteschimmel. Nieuwe schimmels werden 13 jaar geleden al op de Mir ontdekt. Ze kunnen zich kwaadaardig ontwikkelen als ze de crash overleven en zich kruisen met aardse schimmels. Van officiële zijde wordt dit risico gebagatelliseerd.