Maffia achter de schermen in theater Sicilië

De maffia heeft een meer dan gewone belangstelling voor het klassieke Griekse drama. De opvoering van antieke tragedies in het beroemde theater van de Siciliaanse stad Siracusa is jarenlang in feite een maffia-operatie geweest waaraan miljoenen guldens werden verdiend.

Tot deze conclusie is de Italiaanse politie gekomen na een onderzoek van drie jaar. In verband hiermee zijn gisteren vijftien mensen gearresteerd. Onder hen zijn culturele grootheden als de artistiek directeur van het theater van Catania, Filippo Amoroso, en drie bestuurders van het Nationale Instituut voor Antiek Drama (Inda).

Het theater van Siracusa, waar Plato en Aeschylos nog hebben gekeken naar de opvoering van hun theaterstukken, is beroemd geworden als het toneel van indrukwekkende voorstellingen. Vorig jaar trokken die ongeveer honderdduizend belangstellenden. Maar na de dood van directeur Giusto Monaco in 1994 ontstonden er problemen. Volgens een reconstructie van de politie heeft de maffiabende die is vernoemd naar de plaatselijke peetvaders Urso en Bottaro in de twee jaar daarna langzaam maar zeker het theater in zijn greep gekregen.

Vrijwel alle contracten rondom de voorstellingen kwamen in handen van maffiose bedrijfjes. Die schroefden de kosten die zij in rekening brachten, enorm op. Zo is het Inda, dat wordt gesubsidieerd door de overheid, met een tekort komen te zitten van ongeveer 6,5 miljoen gulden.

Overal werd aan verdiend. De prijzen van de kussentjes om op te zitten, werden zes keer zo hoog. De personeelskosten werden in twee jaar tijd bijna verdubbeld. Schoonmaken, het decor, de maskers, alles werd ineens vele malen duurder. Alle contracten werden onderhands vergeven, zonder controle.

Volgens het politie-onderzoek, dat wordt aangeduid als `operatie Agamemnon', heeft de maffia in de periode 1996-'98 in feite de dienst uitgemaakt binnen het theater. Minister van Cultuur Giovanna Melandri onderstreepte in een reactie op de arrestaties dat het Inda in 1998 is geherstructureerd, met onder andere verandering van de voltallige leiding.

    • Marc Leijendekker