Lichte schokken treffen Limburg

Oostelijk Zuid-Limburg is vanmorgen getroffen door een reeks lichte aardbevingen. Politie en KNMI kregen honderden telefoontjes van verontruste bewoners. Schade is er voorzover bekend niet.

Om 10.18 uur deed zich in de omgeving van Voerendaal en Heerlen de eerste schok voor met een kracht van naar schatting 3,1 op de schaal van Richter. Om half twaalf en twaalf uur volgden nieuwe schokken, met dezelfde kracht.

Volgens het KNMI ging het om een zwerm ondiepe bevingen. ,,Dat zou verklaren waarom de bevingen sterk gevoeld zijn in een klein gebied'', aldus seismoloog T.van Eck van het KNMI. De bevingen werd waargenomen tot in de Duitse grensplaats Aken.

Nabij Voerendaal zijn de afgelopen maanden vaker lichtere aardschokken voorgekomen.

Tussen 20 december en 9 januari registreerde het KNMI twaalf lichte bevingen. De sterkste daarvan had een kracht van 2,5 op de schaal van Richter.

Op 7 december 1985 werd, aldus het KNMI, in hetzelfde gebied ook een reeks van acht schokken gevoeld waarvan de sterkste een kracht van 3 op de schaal van Richter had. Van verder terug in de historie is bekend dat het op 4 maart 1930 ook in het zelfde gebied gebeefd heeft, aldus het KNMI. De schokken vinden plaats langs een breuk in de ondergrond, de Kunrade breuk.

Het KNMI sluit niet uit dat er in de loop van de dag of komende dagen meer schokken volgen. Seismoloog Van Eck: ,,Aanleiding om te verondersrellen dat dit een voorbode is voor een zwaardere aardbeving is er echter niet.''

De aardbeving bij Roermond op 13 april 1992 was voorzover bekend de krachtigste aardbeving in Nederland met 5,8 op de schaal van Richter.

Het epicentrum lag enige kilometers ten zuidwesten van Roermond. De aardbeving werd gevoeld tot in Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk en Engeland.

In het gebied tussen Roermond, Maaseik en Heinsberg werd aanzienlijke schade aangericht. In het landschap traden landafschuivingen, oeververzakkingen en zandfonteinen op.

Dergelijke verschijnselen doen zich voor als gevolg van het trillen van de met water verzadigde bodem, aldus het KNMI.

De schade van de beving bij Roermond bedroeg 275 miljoen gulden waarvan 170 miljoen in Nederland.