Internationaal

LONDEN

Telecomgigant Vodafone leverde vanochtend direct na opening 2,6 procent in. Dat koste de FTSE zo'n 17 indexpunten. Ook andere technologie- en telecomfondsen zagen de koersen dalen. De FTSE-100 stond aan het eind van de ochtend op 5.983,3 punten, een verlies van 0,5 procent.

FRANKFURT

De DAX in Frankfurt stond vanochtend in de rode cijfers. Technologieconcern Siemens en telecombedrijf Deutsche Telekom mochten na twee gunstige handelsdagen respectievelijk 2,7 procent en 1,7 procent inleveren. De DAX noteerde aan het eind van de ochtend 6.260,7 punten, een verlies van 0,4 procent.

PARIJS

Chipfabrikant STMicroelectronics dook naar beneden nadat de Amerikaanse branchegenoot Intel gisteren liet weten dat de vraag naar halfgeleiders op korte termijn zal stijgen. Geen van de Europese beurzen kon meeliften op de stijgende koersen op Wall Street gisteren. Volgens een handelaar blijven beleggers voorzichtig met investeringen in tech-fondsen. De CAC-40 stond aan het begin van de middag op 5.415 punten, een verlies van 0,8 procent.

TOKIO

Technologiefondsen maakten ook gisteren in Tokio de dienst uit. Vooral chip- en computerfabrikant NEC duwde de Nikkei-index omhoog doordat de aandelenkoers van het bedrijf steeg met 6,19 procent. De soap rond premier Yoshiro Mori, die een paar weken geleden begon toen bleek dat de premier onverstoorbaar doorging met vissen terwijl op de grote oceaan een Japanse vissersboot door een Amerikaanse duikboot naar de bodem was verwezen, kreeg gisteren een vervolg middels berichten in de media die inhouden dat de premier binnenkort zijn aftreden bekend zou maken. De kwestie heeft de afgelopen weken voor de nodige onrust op de financiële markt gezorgd.

De Nikkei-index steeg met 0,3 procent naar 12.723,9 punten. Afgelopen vrijdag belandde de Nikkei op het laagste peil in vijftien jaar. De Hang Seng-index in Hong Kong daalde met 1 procent.

NEW YORK

Winstwaarschuwingen veroorzaakten de afgelopen weken nogal eens tumult onder beleggers. Investeerders keken gisteren niet op of om toen een aantal chipfabrikanten met winstwaarschuwingen naar buiten kwamen. Hun aandelenkoersen stegen zelfs. Investeerders verwachten een nieuwe renteverlaging als de federal reserve op 20 maart bij elkaar komt. Technologiebeurs Nasdaq sloot 2,9 procent hoger op 2.204,4 punten. De Dow Jones steeg met 0,27 procent en eindigde op 10.591,2 punten. Een stijging van de Dow eerder op de dag werd teniet gedaan..