`Fun to be here' voor Ahold en Numico

Ahold en Numico verdienen beide hun geld vooral in de VS. Voor de één aanleiding om lekker Amerikaans te doen, voor de ander om met beide benen in de polder staan. ,,Welcome to the world of Royal Ahold''.

,,Grote bullshit''. Even wijkt Cees van der Hoeven af van de peptalk die Ahold tegenwoordig graag hanteert. Bij de toelichting op de jaarcijfers gisteren, reageerde de bestuursvoorzitter op het verwijt dat de supermarktconcerns mede verantwoordelijk zijn voor de uitbraak van ziektes als BSE en mond- en klauwzeer: het financieel afknijpen van boeren zou de kwaliteit van het vlees aantasten. ,,Dat is een belediging van de detailhandel. Als sector hebben we meer gedaan aan kwaliteit en voedselveiligheid dan wie ook.''

De uitval van Van der Hoeven stak sterk af tegen de veelvuldige juichkreten van Ahold. Bij het moederbedrijf van Albert Heijn doe je niet alleen boodschappen, de vier Hollandse en twee Amerikaanse managers hebben ook een boodschap. ,,It's fun to be in Europe'', zegt de Nederlander Jan Andreae tijdens zijn presentatie van de jaarcijfers. Zijn collega Theo de Raad , sinds tien weken telg van de Ahold-family, presenteert op een groot scherm zijn eerste indrukken. En die zijn positief, hoe kan het ook anders met zulke ,,nice colleagues'' in deze ,,professional environment''.

Het is enkele uren later in een zaaltje in Den Haag haast niet voor te stellen dat ook voedingsconcern Numico inmiddels ruim 60 procent van zijn omzet in de Verenigde Staten behaalt. Ook het Zoetermeerse Numico is Koninklijk en laat mooie winstcijfers zien. Maar hier bedient de bestuursvoorzitter, Hans van der Wielen, zelf de knop om de grafiekjes op het scherm te toveren en zit hij op een stoel tussen de journalisten. Op de tafel zijn in de haast twee Numico-vlaggetjes gezet. In Zaandam staan achter het podium 23 grote vlaggen van de landen waar Ahold actief is.

Beide concerns mogen zich op de borst kloppen: de winst van Ahold steeg (vóór afschrijving van goodwill, rente en belasting) met ruim 50 procent tot 3,5 miljard euro, de omzet groeide met 56 procent tot 52 miljard euro. ,,In tien jaar is de omzet verzesvoudigd, de winst negen keer groter geworden en de beurswaarde achttien maal'', zo blikte Van der Hoeven terug op de recente geschiedenis van het concern. Of binnenkort de Britse of Franse vlag kan worden toegevoegd, blijft nog de vraag. ,,Wellicht binnen anderhalf jaar maar het blijft een schatting'', aldus Van der Hoeven over mogelijke mega-overnames op de grootste Europese markten.

Bij Numico is de winst gegroeid met 96 procent tot 661 miljoen euro. De omzet steeg (vooral door overnames) met 84 procent tot 4,2 miljard euro. Van der Wielen is er blij mee, maar de woorden `great' of `fantastic' vallen niet. Hij gaat liever in op vragen over de wetenschappelijke onderbouwing van de gezondheidsclaims op zijn nieuwe producten. ,,Wij genezen niemand maar helpen klachten voorkomen. De Nederlander eet onvoldoende gezond.''

Een verschil tussen Zaandam en Zoetermeer is ook de beurs. Ahold is genoteerd in Europa én Amerika. Voor Numico zou de gang naar Wall Street zinloos zijn, zegt Van der Wielen. ,,De handel in aandelen van Nederlandse fondsen aan de Amerikaanse beurs is zo klein, dat het de moeite niet loont. Amerikaanse investeerders kopen gewoon hier, als ze ons willen.'' Ook het Numico-hoofdkantoor blijft in Nederland, al is nog maar vijf procent van het Numico-personeel Nederlander. Kennelijk vindt Van der Wielen het ook fun in Europa.

    • Frederiek Weeda
    • Erik van der Walle