Eenmansband die boeit en ontroert

`Mijn familie' noemt Luka Bloom de drie akoestische gitaren die hem op zijn tournee vergezellen. De witte heet Judy, de zwarte Rudy en de Spaanse gitaar werd heel toepasselijk Carmen gedoopt. Met zijn Ierse roots en zijn knoestige plattelandsromantiek voldoet Bloom aan het klassieke beeld van de folkzanger. Anderzijds is hij een one man band die de mogelijkheden van elektrische versterking ten volle uitbuit, en die met optredens in het clubcircuit en op Pinkpop een rockpubliek wist te winnen voor een repertoire dat lang niet zo traditioneel is als het lijkt. Een van zijn vondsten is de manier waarop hij de raphit I need love van L.L. Cool J om wist te vormen tot een soort talking blues waar zelfs de grootste folkpurist geen bezwaar tegen zou kunnen inbrengen.

Luka Bloom is een uitmuntend liedjesschrijver, die op zijn recente cd Keeper Of The Flame uitsluitend nummers van anderen vertolkt. ,,Ik werd er ziek van om alsmaar mijn eigen gezeur over gebroken harten aan te horen'', verklaarde hij gisteren zijn setlijst, die voor ongeveer de helft uit nummers van anderen bestond. Sommige sloten nauw aan bij zijn eigen stoere-mannenromantiek, zoals Bob Dylans Make you feel my love en Tim Hardins If I were a carpenter. Andere nummers lagen minder voor de hand, zoals het gewaagde Natural Mystic van Bob Marley. In een ijl en subtiel gezongen No surprises van Radiohead riep Bloom als eenmans-coverband een gevoel van ontroering op dat kon wedijveren met het origineel.

De twee opvallendste uitstapjes die hij zich op de cd permitteert, U2's Bad en een koddig Dancing Queen van Abba, bleven in Leiden achterwege. Daarvoor in de plaats zong hij het troostrijke Don't be so hard on yourself en de hoofse ballade Black is the colour, een eeuwenoude traditional die prachtig contrasteerde met zijn ritmische L.L. Cool J-rap. ,,Belachelijk dat ik betaald word om zoveel plezier te hebben'', relativeerde Bloom zijn optreden, dat geen theatrale lichteffecten nodig had om anderhalf uur te boeien.

Concert: Luka Bloom. Gehoord: 6/3 Stadsgehoorzaal, Leiden. Herhaling: 7/3 Oosterport, Groningen, 8/3 Harmonie, Leeuwarden, 11 en 12/3 Kleine Komedie, Amsterdam, 14/3 Chassétheater, Breda, tournee t/m 22 maart.

    • Jan Vollaard