Bloomberg wil New York gaan besturen

Mediatycoon Michael Bloomberg wil de volgende burgemeester van New York worden. Hij heeft daartoe de ervaren campagnestrateeg David Garth ingehuurd.

Wat als gerucht al enige tijd circuleerde lijkt nu een serieuze mogelijkheid. De 59-jarige Bloomberg, die afgelopen oktober de Democratische partij verruilde voor de Republikeinse, heeft zijn voorzitterschap van het Bloomberg-imperium opgegeven en is nu nog alleen chief executive officer.

Tegelijk met de wisseling in de top regelde Bloomberg dat zijn raad van commissarissen in omvang is verdubbeld van vier naar acht leden.

De reden van die uitbreiding was officieel dat de werkzaamheden zijn toegenomen en baas Bloomberg zelf ,,meer tijd besteedt aan openbare functies''. Bloomberg is bestuurslid van een duizelingwekkend aantal musea, academies en stichtingen. Hij is in het dagelijks leven hoofd van Bloomberg en zijn vermogen wordt geschat op 2,5 tot 4 miljard dollar. Bloomberg behoort tot de honderd rijkste Amerikanen.

Het particuliere bedrijf Bloomberg is een nieuwsagentschap dat tevens radiozenders en tv-zenders heeft. De gelijknamige oprichter begon het bedrijf in 1981 na vijftien jaar bij de zakenbank Salomon Brothers te hebben gewerkt en daar te zijn ontslagen.

Bloomberg doet nog geheimzinnig over zijn politieke ambities en hij heeft geen ervaring op dat terrein. Wel heeft hij in het verleden affiniteit getoond met de Democraten, maar aan beide partijen donaties gedaan. Volgens politieke waarnemers is Bloomberg van partij gewisseld omdat er te veel concurrentie is in het veld van Democratische kandidaten.

Bloomberg zou als burgemeester de opvolger worden van Rudy Giuliani, een Republikein. Diens tweede en laatste termijn loopt af in januari 2002. Bloomberg is alleenstaand en hangt graag de playboy uit. In een interview met de Britse krant The Guardian verklaarde hij vorig jaar: ,,Ik ben een alleenstaande heteromiljardair in Manhattan. Dat is als een natte droom.''

Bekende voorgangers van Bloomberg die net als hij van loopbaan veranderden en in de politiek gingen zijn acteur Ronald Reagan, astronaut John Glenn, bankier Jon Corzine en presidentsvrouw Hillary Clinton.

    • Lucas Ligtenberg