Basketballers Astronauts wacht hel in Istanbul

De basketballers van de Amsterdam Astronauts spelen vandaag in Turkije tegen Fenerbahçe om een plaats in de halve finales van de Korac Cup. ,,Het wordt een gekkenhuis.''

De storm in de Huldan Alagashal steekt vanavond op bij het eerste fluitsignaal en zal pas gaan liggen als de wedstrijd tussen Fenerbahçe en de Astronauts voorbij is. Wanneer de Amsterdammers de schade kunnen beperken tot een verlies van niet groter dan negentien punten is de missie van coach Ton Boot geslaagd.

De spelers van de Astronauts, die vorige week verrassend in de Apollohal in Amsterdam met 93-73 van de Turken wonnen, werden sinds hun aankomst gisteren in Istanbul benaderd met het respect die alleen bij een grote ploeg hoort. Fenerbahçe, dat vooraf zwaar favoriet was, doet er nu alles aan om als underdog te beginnen aan de strijd die een plaats in de halve finale van het op een na hoogste Europese bekertoernooi moet opleveren.

Van een psychologische oorlogvoering voor de wedstrijd was volgens Astronauts-teammanager Peter de Bos tot vanmiddag in Turkije nog geen sprake geweest. ,,De mensen zijn hier heel aardig. Alles is perfect geregeld. Het hotel is goed. De hal is prachtig. De Turken lijken zelfs al een beetje te berusten in een uitschakeling. Ze zeggen dat ze maar tien procent kans hebben. Maar het is hier met vierduizend man uitverkocht. Het wordt hier een gekkenhuis. En dan is twintig punten echt niet zo veel'', zei De Bos na de laatste ochtendtraining van de Astronauts.

Het contrast met de wedstrijd van vorige week in Amsterdam zal vanavond in alle opzichten groot zijn. In de Apollohal liepen de basketballers van de Turkse ploeg rond als vedetten die zonder al te veel inspanning dachten af te kunnen rekenen met de Nederlanders. Binnen drie minuten was het echter al 13-2 voor de Astronauts. Fenerbahçe-coach Nihat Iziç kon de vonk niet meer overbrengen en zag zijn ploeg uiteindelijk aan arrogantie ten onder gaan.

Een fout die de ploeg van coach Boot vanavond in Istanbul zeker niet zal maken. ,,Als je met een slechte instelling aan een wedstrijd begint, kun je dat niet meer herstellen'', zei Boot na afloop van het thuisduel tegen de Turken. Terwijl de Turken de Astronauts nu in slaap proberen te sussen hamerde Boot er de afgelopen dagen onophoudelijk bij zijn spelers op dat de klus nog niet geklaard is. Amsterdam Astronauts moet volgens Boot niet een voorsprong gaan verdedigen, maar gewoon zelf voor de winst gaan.

Veel zal afhangen van de vorm van de grote man bij Fenerbahçe, de 29-jarige Tanoka Beard. De Amerikaanse center, die met een salaris van zo'n 2,5 miljoen gulden in zijn eentje meer verdient dan de begroting van de Astronauts, liet het vorige week in Amsterdam samen met zijn landgenoot Silas Mills volledig afweten. Vanavond is Beard de enige Amerikaan in de Turkse ploeg want de leiding van Fenerbahçe heeft de dure en zich aldoor misdragende Mills inmiddels ontslagen. Beard liet in de vorige ronde tegen Levski Spartak zien wat hij waard kan zijn. In zijn eentje was hij toen goed voor liefst 44 punten.

Vanmorgen werkte de ploeg van Boot nog een lichte training af in een lege en rustige Huldan Alagashal. Het decor zal vanavond met de uiterst fanatieke aanhang op de tribune volstrekt anders zijn. Het duel wordt vanaf zes uur rechtstreeks uitgezonden via de Turkse zender TRT International. Als de Astronauts bestand zijn tegen de druk, stuit de ploeg in de halve finale op Maccabi Ironi uit Israël of Unicaja Malaga uit Spanje.

    • Koen Greven