Australische economie krimpt fors in

De Australische economie is in het laatste kwartaal van het vorige jaar met 0,6 procent gekrompen, waardoor de economische groei over het hele jaar uitkomt op 2,1 procent.

Dat heeft het Australische bureau voor de statistiek vandaag bekendgemaakt.

Het is voor het eerst in bijna tien jaar dat de Australische economie, die in omvang ongeveer een kwart groter is dan de Nederlandse economie, krimpt. Daarmee is een einde gekomen aan negen jaar onafgebroken economische groei, de langste periode in de geschiedenis van het continent.

Deskundigen houden er rekening mee dat in het eerste kwartaal van 2001 de economie van het continent opnieuw krimpt, waardoor er in technisch opzicht sprake is van een recessie. Die technische definitie houdt in dat als een economie twee kwartalen achtereen krimpt van een recessie kan worden gesproken.

De Reserve Bank, de centrale bank van Australië, heeft vandaag de rente van 5,75 tot 5,5 procent verlaagd om de vertraging van de economische groei af te remmen en de economie te stimuleren.

De Australische regering sprak vandaag tegen dat voor een recessie moet worden gevreesd. Volgens haar zijn er aanwijzingen dat de economie in het eerste kwartaal het weer beter doet dan in het laatste kwartaal van het vorige jaar. Zo zouden de uitvoer en de investeringen in woningen zonnige vooruitzichten hebben.

De laatste keer dat de Australische economie kromp was in de zomer van 1991. Volgens minister van Financiën Peter Costello zijn de cijfers over het laatste kwartaal van 2000 ,,erg teleurstellend'', maar de oorzaak is volgens hem incidenteel. Zo hebben de Olympische Spelen van vorig jaar de bestedingen flink opgevoerd en is het logisch dat die vervolgens inzakken.

De slechte resultaten in het vierde kwartaal van 2000 komen volgens waarnemers ongelegen voor de toch al impopulaire, conservatieve regering van premier John Howard. Dit jaar worden er landelijke verkiezingen gehouden en het oppositionele Labour heeft in de opiniepeilingen een riante voorsprong op de conservatieven. Howards regering is vooral impopulair wegens de hoge branstofprijzen.