ANIMATIE OP HET WEB

Studio Mooves bestaat uit Remco Polman (31) en Wilfred Ottenheim (34). Sinds ongeveer twee jaar leveren zij flash-animatie aan het internetbedrijf Bitmagic. Daarnaast hebben zij tekenfilms gemaakt rond het strippersonage `Dirkjan' van Mark Retera.

Wat is het verschil met traditionele animatie?

Polman: ,,Het scheelt vooral een hoop werk. Vroeger had je de tweedeling full- en semi-animatie (bijvoorbeeld veel werk van Hannah-Barbara, zoals Scooby Doo, red.). Met flash kun je allebei maken, al is het minder geschikt voor 3D-films, want dan moet je nog steeds veel achtergronden ontwerpen.''

Waarom lijkt alle flash-animatie zoveel op elkaar?

Ottenheim: ,,Dat komt vooral door de beperking van het internet. Je hebt maar heel weinig ruimte.''

Polman: ,,Ik vind het gros van de filmpjes slecht, maar dat komt ook omdat vooral technici actief zijn en relatief weinig echte animatoren de overstap maken. Voor een leuk filmpje moet je nog altijd kunnen tekenen, want die gescande tekening is de basis voor je film.''

Is de software misschien té gebruiksvriendelijk?

Ottenheim: ,,Nee, maar mensen denken al snel dat ze een tekenfilm hebben als het beweegt.''

Ligt jullie werkwijze dichter bij het tekenen van strips of bij animatie?

Polman: ,,Absoluut animatie. Daarvoor moet je de beweging analyseren en vormgeven. Bij een strip bevries je handeling in een moment.''

Merken jullie dat het minder goed gaat in de IT-sector?

Polman: ,,Integendeel, we gaan binnenkort voor de Chinese tak van Coca Cola wekelijks een filmpje maken. Die zullen alleen in het Chinees te zien zijn. Zo'n opdracht geeft ons de mogelijkheid om eigen werk te blijven maken, zoals die Dirkjan-films. We moeten nu wel opeens uitbreiden en mensen in dienst nemen. Maar dan kunnen we in de toekomst ooit misschien nog eens een langere tekenfilm maken.''

Zie ook www.mooves.nl

    • (Tekst Gerard Zeegers