Vlaamsblokker stapt op na rel

Roeland Raes treedt af als senator voor het Vlaams Blok. Ook legt hij zijn functie als beheerder van de Gentse universiteit en secretaris van partijstichtingen neer. Raes, die vorige week op de Nederlandse tv zei dat hij de systematische uitroeiing van joden door de nazi's en de echtheid van Anne Franks dagboeken in twijfel trekt, doet dat onder druk van het Vlaams Blok. Volgens partijvoorzitter Vanhecke heeft Raes ,,het imago van de partij'' geschonden. Maar hij nam geen afstand van Raes' uitspraken en zet hem evenmin uit de partij, zoals Blok-boegbeeld Filip Dewinter had bepleit. Daarmee legt de zaak-Raes de verdeeldheid van de partijleiding over de `nieuwe koers' van het Blok bloot. Sommigen willen de partij van haar extreme kantjes ontdoen om als `respectabele rechtse partij' meer kiezers te trekken. Anderen zien die strategische stap als verraad aan hun gedachtegoed.