Van Heutszmonument

Naar aanleiding van de bijdragen van de heer Janssen en de heer Aspeslagh (NRC Handelsblad, 13 en 22 februari) over het Van Heutszmonument in Amsterdam het volgende. Geert Janssen stelt in zijn bijdrage dat ,,de raad zelfverzekerd laat weten dat iedere verwijzing naar de vroegere gouverneur-generaal Van Heutsz moet worden uitgewist''. In het ANP-bericht staat inderdaad dat iedere verwijzing naar de vroegere gouverneur-generaal Van Heutsz moet worden uitgewist. Er staat echter niet dat dit een citaat is van de stadsdeelraad, hetgeen Janssen stelt. Dit is een interpretatie van de journalist van het ANP en is nooit door ons bevestigd. Het is namelijk absoluut onjuist dat de stadsdeelraad iedere verwijzing naar Van Heutsz uitwist.

De stadsdeelraad heeft besloten dat het Van Heutszmonument aan de Apollolaan verandert van naam in monument Indië Nederland. Het monument is daarmee niet langer een ereteken voor gouverneur-generaal Van Heutsz.

Op het monument komen naast Indië en Nederland de jaartallen 1596 en 1949 te staan. De geschiedenis van de koloniale periode zal aan de hand van de geschiedenis van het monument worden verteld. Zo zal in de toelichting bij het monument de rol van gouverneur-generaal Van Heutsz in de voormalige kolonie worden uiteengezet in de context van de geschiedenis.

    • Christine van 't Hull
    • Stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid