Technologie geeft Damrak forse impuls

Ook vanochtend waren technologie- telecom- en mediafondsen in trek op het Damrak. Ahold moest inleveren ondanks opvallende winstcijfers en automatiseerder Landis verloor ruim 11 procent.

Beleggers in Amsterdam hadden de smaak gisteren al een beetje te pakken en vanochtend wisten zich ook nog eens gesteund door koersstijgingen aan de Amerikaanse beurs. Zakenbanken Morgan Stanley Dean Witter en Merrill Lynch brachten gisteren advies uit aan Amerikaanse beleggers om uit de gratie geraakte technologieaandelen weer op te kopen. Het hernieuwde enthousiasme was gisteren en vanochtend bij vrijwel alle aandelenbeurzen terug te zien.

Ook in Amsterdam voerden de telecom-, technologie- en mediafondsen de ranglijst aan. De koers van ASM Lithography was kort na de middag ruim 6 procent gestegen, Philips en KPN zagen de koers met bijna 4 procent klimmen en ook uitgever VNU steeg ruim 3,5 procent.

Toch werd er wel degelijk afgerekend door beleggers. Aan de Midkap kelderde de koers van automatiseerder Landis met bijna 11 procent nadat het vanochtend tegenvallende jaarcijfers over 2000 naar buiten bracht.

Supermarktconcern Ahold leverde ruim 4 procent in na de presentatie van de jaarcijfers vanochtend. De nettowinst groeide niettemin boven verwachting met meer dan de helft naar 370 miljoen euro. Eén van de verklaringen voor de koersval was vanmorgen dat de winst per aandeel van Ahold weliswaar met 29 procent is gestegen in het vierde kwartaal, maar dat de helft van die stijging het gevolg is van de duurdere dollar. Voor het lopende jaar gaat Ahold uit van een winstgroei per aandeel van 15 procent, uitgezonderd valuta-invloeden. Voedingsmiddelenfabrikant Numico stond na de middag op ruim 1,46 procent verlies bij een koers van 43,90 euro. Beleggers waren in afwachting van de presentatie van de jaarcijfers die rond dat tijdstip zou plaatsvinden.

Luxaflexfabrikant Hunter Douglas klom met 1,1 procent naar 27,80 euro, een magere beloning voor goede cijfers die het bedrijf vanochtend presenteerde: de nettowinst steeg met ruim 25 procent naar een recordniveau van

319,5 miljoen gulden.

Ook aan de Midkap waren de ICT-fondsen in trek. ASM Inmternational klom bijna 7,1 procent naar 15,85 euro en CMG steeg bijna 6,5 procent naar 13,15 euro. ICT-dienstverlener Aino waarschuwde vorig najaar al voor tegenvallende resultaten. Conform deze waarschuwing pakte de winst over 2000 36 procent lager uit. De handel reageerde beheerst en leek aanvankelijk de magere prestaties zelfs te waarderen. Aino steeg in eerste instantie 2,7 procent, maar noteerde aan het eind van de ochtend onveranderd.

De AEX kreeg vanochtend kort de 600 puntengrens in zicht toen de koers de 598 punten behaalde maar rond het middaguur was sprake van een kleine terugval. De AEX noteerde op dat moment 595,77, een winst van 3,53 punten.