Stervende Mir vanavond boven ons land te zien

Nog een paar dagen en de Mir valt uit de hemel. Maar de komende dagen vliegt het Russische ruimtestation nog regelmatig over het zuiden van Nederland. De Mir komt ongeveer boven Hoek van Holland in het zicht. Hij verdwijnt weer iets meer dan een minuut later in de omgeving van Venlo. Vanavond is het station bij helder weer zichtbaar vanaf 18.53 uur. De Mir is te herkennen omdat het zonlicht door het ruimtestation wordt weerkaatst. Om ongeveer 20.25 uur vliegt de Mir nogmaals over. Er is een groot aantal websites die de laatste dagen van de Mir volgen. Een overzichtelijke is die van het German Space Operations Centre (www.heavens-above.com). Deze site biedt de mogelijkheid om de eigen woonplaats in te vullen en precies na te gaan welke satellieten er op welke tijd vanuit welke windrichting te zien zijn. Voor radioamateurs biedt de site ook de preciese frequentie waarop satellieten communiceren.