`Spelers zijn winnaar van EU-akkoord'

De internationale spelersorganisatie FIFPro is over het akkoord dat de Europese Commissie en de voetbalbonden UEFA/FIFA gisteren hebben bereikt gedeeltelijk tevreden. ,,Dit is voor ons een goede stap voorwaarts', aldus FIFPro-secretaris Theo van Seggelen.

Spelers profiteren van de nieuwe opzet volgens Van Seggelen. ,,De spelers krijgen meer zekerheid dan ooit. Er zullen straks heel veel vijfjarige contracten worden afgesloten. Als een voetballer niet speelt omdat hij voortdurend op de reservebank zit, mag hij gewoon weg. De FIFPro krijgt concrete invloed. Over twee jaar zal de Europese Commissie het nieuwe systeem evalueren. De spelersvakbonden in Europa kunnen aan de slag.'

Clubs krijgen in het nieuwe transfersysteem vergoedingen voor het opleiden van spelers. Daarvoor zijn twee systemen bedacht. Een rechtstreekse vergoeding van de club die de speler overneemt aan de club die hem afstaat. Verder komt er een fonds waaruit clubs worden betaald die de speler als eerste hebben opgeleid. Dit kan ook amateurclubs een geldbedrag opleveren waardoor ze kunnen investeren in opleidingen en trainingsfaciliteiten.

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, vindt dat de spelers eerder slechter dan beter af zijn in het nieuwe systeem. ,,Want er moet straks ook aan het einde van hun contract voor opleidingskosten betaald worden. Dan keert de situatie van voor het Bosman-arrest weer terug', meent Kesler.

Onzeker is waar die bedragen uiteindelijk op uit zullen komen, aldus Kesler. ,,Ik moet heel eerlijk zeggen, dat de Europese Commissie toch een schitterende terugtocht aan het maken is omdat men in Brussel inziet dat er geen uniform transfersysteem in Europa mogelijk is. Het lijkt mij een vorm van gezichtsverlies.'

Als een speler straks buiten de beschermde termijn van drie of twee jaar van club wil veranderen zonder dat hij wordt belemmerd door een hoge afkoopsom en hij probeert dit af te dwingen via juridische stappen dan zal de rechter volgens Van Seggelen de restwaarde van het contract als vergoeding vaststellen. ,,Dus als Van Nistelrooij nog twee jaar te gaan heeft bij PSV wordt de afkoopsom twee keer zijn jaarsalaris. Dat is heel wat anders dan 65 miljoen. Tenzij dit bedrag met wederzijds goedvinden wordt betaald of dit als een clausule in de overeenkomst met de speler is opgenomen in zijn contract. Maar het lijkt me niet verstandig voor spelers om deze afspraken met een club te maken.'

Volgens Kesler wordt dit een punt van onderhandeling tussen club en speler. ,,Er komt een overgangssituatie, dus de bestaande contracten blijven gehandhaafd. De situatie dat een speler naar de rechter stapt is bijna nooit aan de orde. Wij hebben in Nederland nog altijd de jurisprudentie op grond van de uitspraak in de zaak van de gebroeders De Boer dat een contract nageleefd moet worden. Van Seggelen zegt is niet meer dan suggereren wat een rechter doet als er weer nieuwe zaken worden voorgelegd. Maar als er een afkoopsom in een contract van een speler is opgenomen heeft de rechter daar rekening mee te houden. En niet de restwaarde van het contract. Wishfull thinking van Theo.'

Van Seggelen denkt dat de nieuwe regels per 1 juli al worden ingevoerd. ,,Wel zal er nog veel werk verricht moeten worden', weet hij. ,,Wij zijn over een aantal zaken nog niet tevreden. Zo vinden we de sportieve sancties te hoog. Het systeem van compensatie is te ingewikkeld.'

De voetbalbond heeft altijd de vrees uitgesproken dat een sterke aanpassing van de vergoedingssommen de doodsteek betekent voor veel clubs in Nederland die in hun exploitatie sterk afhankelijk zijn van transfergelden.