Shell wint overnameslag om Fletcher

De Koninklijke/Shell Groep is het gelukt de energiedivisie van het Nieuw-Zeelandse concern Fletcher Challenge in handen te krijgen, zij het tegen een hogere prijs dan Shell aanvankelijk bood.

Zo'n 85 procent van de aandeelhouders van Fletcher, het grootste olie- en gasbedrijf van Nieuw Zeeland, ging vandaag akkoord met het verhoogde Shell-bod, meer dan de vereiste 75 procent. Alleen de rechter moet nu nog goedkeuring geven, maar dat is volgens Shell een formaliteit. Het Nederlands-Britse concern verwacht de overname eind deze maand te kunnen afronden, zo liet een woordvoerder weten.

Shell betaalt samen met zijn Amerikaanse partner Apache 3,55 Amerikaanse dollar per aandeel, ofwel in totaal 1,67 miljard dollar (4 miljard gulden). Een groep kleine aandeelhouders onder aanvoering van de Guiness Peat Group, opgericht door de Nieuw-Zeelandse `raider' Sir Ron Brierley, kwam op het laatste moment met een informeel hoger bod en probeerde de stemming van de aandeelhouders uitgesteld te krijgen.

Toen de Guinness Peat groep vorige week dinsdag tot verrassing van Shell opeens 3,70 dollar per aandeel bood, zag Shell zich uitgedaagd zijn bod (uit oktober vorig jaar) te verhogen: van 3,34 dollar tot 3,55 dollar per aandeel. Daarop verhoogde Guiness afgelopen vrijdag zijn bod van 3,70 tot 3,85 dollar per aandeel. Shell op zijn beurt zei daarop dat zijn bod het finale bod was, waarschuwde de tegenstander en won uiteindelijk, zij het tegen een hogere prijs. De overgrote meerderheid van de aandeelhouders koos voor zekerheid, zei een analist.

De Guiness Peat groep deed zijn tegenbod via het bedrijf Peak Petroleum, waarbij Penn West Petroleum uit Canada en het Nieuw-Zeelandse Greymouth Petroleum Mining zijn betrokken.

Shell en Apache zullen niet de hele onderneming behouden. De autoriteiten in Nieuw Zeeland stelden vorig jaar november al als voorwaarde voor goedkeuring van een overname dat de benzinestations, de raffinaderijen en een aantal olievelden worden afgestoten. De pompen en de raffinage wilde Shell toch al doorverkopen.

Shell betaalt 1,03 miljard dollar van de overnameprijs en Apache de rest. De twee verdelen vervolgens de activiteiten.

DOSSIER SHELL: www.nrc.nl/Economie