Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de vraag waar het geld naar toegaat van al die mensen die hun geld beleggen in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Verder aandacht voor vrouwenmishandeling en het verhaal van een Iraanse, die bedreigd werd met steniging. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Aandacht voor het boek over Nederland in de Tweede Wereldoorlog Grijs verleden van historicus Chris van der Heijden. Uit dokumenten komt naar voren dat Nederlanders in die tijd noodgedwongen maar wat aanmodderden. Ned.1, 20.31-21.02u.

Nova. O.a. over de pogingen van het openbaar ministerie om de drugsbaron Charles Z. vervangende hechtenis op te leggen omdat hij de met hem getroffen schikking van 33 miljoen gulden weigert te betalen. Verder aandacht voor de 16 miljoenste inwoner van Nederland en sportbeoefening voor patiënten met een chemotherapie. Ned.3, 22.25-22.53u.

DOCUMENTAIRES

Noorderlicht: Het embryo als medicijn. Tweede deel over het onderzoek naar stamcellen en het gebruik van embryonaal weefsel gaat over fundamenteel onderzoek in Nederland en de ethische en maatschappelijke gevolgen. Ned.3, 20.28-20.58u.

Het algemeen belang. In deze aflevering over veranderingen in wijk, dorp of straat gaat het om de plaatsing van een gsm-mast in het Groningse Jipsingboertange. Ned.3, 20.58-21.27u.

African odyssey. Eerste deel van een serie over het bedwingen van de 3500 kilometer lange Zambezi-rivier door een stel vrienden. Niemand is daar tot nu toe in geslaagd. Zelfs dr. Livingstone moest vanwege de stroomversnellingen en ziektes rechtsomkeert maken. NGC, 21.00-22.00u.

Het andere gezicht. Over de Slow Food-beweging die de traditionele ambachtelijke streekproducten wereldwijd wil promoten. De beweging moet een tegenhanger vormen van de smaakvervlakking die is ontstaan door de globalisering en de eenheidsworst die dreigt door de aanscherping van de Europese regelgeving. Afl.: Slow food. Ned.1, 21.50-22.17u.

37°. Over de wereld van kinderen die niet oud zullen worden omdat ze aan een ernstige ziekte lijden. Afl.: Wie schön, dass du geboren bist. ZDF, 22.15-22.45u.

Die ZDF-dokumentation. Reportage over de belangen die op het spel staan voor herverzekeraars, instanties waar verzekeringsbedrijven hun risico's proberen neer te leggen. Afl.: Versicherungsfall Globus. ZDF, 22.45-23.15u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprek met de commissaris van de koningin in Friesland Ed Nijpels, kinderboekenschrijfster Carry Slee en een gesprek met H. Abma van Amnesty International over de campagnes tegen martelen en de kwetsbaarheid van de vrouwen. Ned.1, 21.02-21.50u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met de Argentijnse professor Luz Rodriquez over de vader van Máxima en de Nederlandse monarchie. Zij vluchtte na de militaire coup in Argentinië naar België. RTL4, 22.50-23.45u.

DRAMA & KUNST

Cleopatra. Tweedelige miniserie met Timothy Dalton. Zie TV-vooraf. RTL4, 21.00-22.50u.

Pitch. Zie TV-vooraf. Ned.3, 22.53-23.45u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd Arsenal-Spartak Moskou in de Champions League. Na deze wedstrijd een nabeschouwing en een uitgebreide samenvatting van de wedstrijd Olympique Lyon-Bayern München. Ned.2, 20.25-23.45u.

FILM

. Trading Places (John Landis, 1983, VS). Dan Aykroyd en Eddie Murphy excelleren in karikaturale satirische komedie als onwetende proefkonijnen in sociaal experiment: kan een louche bedelaar zich ontpoppen tot briljante beursspeculant en andersom? Met Jamie Lee Curtis als hoertje-met-een-hartje-van-goud. SBS6, 20.30-22.35u., met reclame.

Fletch Lives (Michael Ritchie, 1989, VS). Vervolg op Fletch (1985) voert Chevy Chase andermaal ten tonele als de investigative reporter en is persiflage op zeden, conventies en eigenaardigheden van de `gemiddelde bewoner' van de zuidelijke staten van de VS, zoals film, literatuur en televisie die plegen te portretteren. Een ouderwetse lachfilm. Veronica, 20.30-22.10u., met reclame.

The Book of Stars (Michael Miner, 1999, VS). Sprookjesachtig melodrama over het doodzieke tienermeisje Mary dat haar leven fleur geeft door dagelijks een fantasiedagboek bij te houden. Fox, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Lotna (Andrzej Wajda, 1959, Polen). Een jaar na As en diamant draaide Wajda dit lyrische verslag van de ondergang van de Poolse cavalerie tegenover de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Scenario is gecentreerd rond opeenvolgende berijders van hetzelfde paard. ZDF, 0.20-1.50u., nagesynchroniseerd.

Stranger in my house (Joe Cacaci, 1999, VS). Gescheiden hospita ontdekt dat studente die een kamer huurt niet zo lieftallig is als ze zich voordoet. BBC1, 0.40-2.10u.

Love lies bleeding (William Tannen. 1999, VS). Matige thriller vol onnauwkeurigheden over een gestoorde vrouwenmoordenaar die het Londense East End van de 19de eeuw onveilig maakt. De mysterieuze moordenaar kiest alleen prostituees. Met o.a. Faye Dunaway. ARD, 0.45-2.15u.

Intrigue (Edwin L. Marin, 1947, VS). Spionagefilm waarin Robert Mitchum de dood van zijn vermogende werkgever onderzoekt en op gechanteerde oorlogsmisdadigers stuit. Morgen, BBC2, 14.15-15.40u., zwart-wit.

The Bad News Bears Go to Japan (John Berry, 1978, VS). Derde en laatste film over het populistische kinderhonkbalteam. Beroepsgokker Tony Curtis denkt er dit keer een slaatje uit te kunnen slaan. Morgen, SBS6, 13.45-15.20u., onderbroken door reclame.