Rechtbank verdaagt Dover-zaak

De Rotterdamse rechtbank heeft de inhoudelijke behandeling van de Dover-zaak met ruim een maand verdaagd. Rechtbankpresident J. Silvis heeft dit gisteravond bekendgemaakt. Hiermee geeft de rechtbank de verdediging ruimte om nader verweer te voeren tegen de verscherpte tenlastelegging die op een laat moment tegen een groot aantal verdachten is uitgedaan. In deze zaak staan negen verdachten terecht in verband met de dood van 58 Chinezen in een vrachtwagen.

Gisteren bleek dat officier van justitie J. Klunder acht van de negen verdachten die bij het Nederlandse deel van het Dover-transport waren betrokken, doodslag ten laste legt. Ook worden zij verdacht van mensensmokkel en criminele samenzwering.

Mede omdat advocaten nadere getuigenverhoren wensten waaraan de rechtbank ten dele tegemoetkwam is de inhoudelijke behandeling uitgesteld tot 19 april. Ook gelastte de rechtbank het openbaar ministerie een bericht van 16 juni te overleggen, waarin sprake zou zijn van een verzoek van de politie om de hoofdverdachte van het Dover-transport, Gürsel Ö., af te luisteren. Dit verzoek is gedaan, aldus het OM, in een onderzoek naar Koerdensmokkel door Ö. Het bericht stamt van twee dagen voor het fatale transport waarbij op 18 juni vorig jaar 58 mensen om het leven kwamen. Volgens Ö.'s advocaat Doedens geeft het bericht mogelijk uitsluitsel over een doorlating van het transport. Klunder weerspreekt die stelling.

De rechtbank stond ook het verhoor toe van de officieren van justitie Zwaneveld en Hemelaar, die een rol speelden in het onderzoek naar Koerdensmokkel door Ö. Dit onderzoek werd verricht vóór het fatale Chinezen-transport en leidde, met terugwerkende kracht, tot extra bewijs tegen de Dover-verdachten. Dit mede omdat de verdachten in dat `Koerden'-onderzoek uitgebreid zijn geobserveerd door de politie.

Een verzoek tot schorsing van de vervolging van de zakenman Van K. werd door de rechtbank afgewezen. Volgens K.'s advocaat Van der Hardt Abersson is zijn cliënt psychotisch. Van K. legde eerder een uitgebreide bekentenis af, die zeer belastend is voor hoofdverdachte Ö. De rechtbank meent dat Van K. goed begrijpt waarom hij wordt vervolgd.

Volgens het OM bestond de criminele organisatie die het Nederlandse deel van het Dover-transport voor haar rekening nam onder leiding van Ö. en Haci D. Zij waren ook betrokken bij een smokkel van 50 illegale Chinezen in april vorig jaar die toen bijna stikten. De Nederlandse chauffeur Perry W. staat nu voor dezelfde feiten van juni vorig jaar terecht in Groot-Brittannië. Hij wordt verdacht van 58 maal doodslag.