Radionieuws stopt met piepjes

Het NOS Radionieuws stopt per 1 april met de traditionele piepjes die aan de uitzendingen vooraf gaan. Dat heeft P. Taal van de redactie maandag bevestigd.

Het vertrouwde 'piep, piep, píííeeep' moet zeer tegen de zin van de redactie het veld ruimen voor de publieke omroeptune die nu al op tv te horen is. Dat muziekje wordt op televisie gestart wanneer het logo van de publieke omroep (blokje/balletje) te zien is.

De Raad van Bestuur van de NOS wil met deze maatregel de herkenbaarheid van de publieke omroep ook op de radio vergroten. In deze tune zit nog wel een piep (in vakjargon pip), maar omdat het muziekje in de toekomst handmatig door de regie wordt gestart, kan het voorkomen dat niet meer de precieze tijd wordt weergegeven. De huidige pips worden namelijk gestuurd door een zender uit Braunschweig, die een signaal uitzendt waardoor klokken en tijdseinen tot op de milliseconde nauwkeurig de tijd weergeven.

De NOS verwacht dat het verdwijnen van de piepjes tot protest zal leiden omdat regionale en lokale omroepen de geluidjes gebruiken om op het hele en halve uur naar het nieuwsbulletin te schakelen. Dat wordt in de nieuwe situatie lastiger.