Mugabe `aangevallen' in België

Lijfwachten van de Zimbabweaanse president Robert Mugabe hebben gisteren in Brussel een activist tegen de grond geslagen die het staatshoofd wilde `arresteren'.

,,Arresteer Mugabe, arresteer de beul'', riep de Brit Peter Tatchell terwijl hij op Mugabe afrende, die op dat moment zijn hotel in de Belgische hoofdstad verliet. Tatchell werd hardhandig weggeduwd door Mugabe's lijfwachten, die een ogenblik vast kwamen te zitten in de draaideur van het hotel. Buiten voerde Tatchell opnieuw een charge uit, en kreeg een paar klappen tegen zijn hoofd. Mugabe keek volgens ooggetuigen lachend toe vanuit een gereedstaande BMW.

Tatchell is in Engeland bekend als gay rights campaigner van de actiegroep voor homoseksuelen OutRage. Hij wilde Mugabe arresteren (een citizen's arrest) vanwege diens vermeende aandeel in de dood door marteling van twee Zimbabweaanse journalisten. Bovendien vindt de president van Zimbabwe homoseksualiteit `on-Afrikaans' en heeft hij homo's ooit `honden' genoemd. Vorig jaar deed Tatchell een soortgelijke poging.

Mugabe was gisteren in Brussel om met premier Guy Verhofstadt en Poul Nielsen, EU-commissaris voor ontwikkelingszaken, over vrede in de Democratische Republiek Congo te praten. Volgens een woordvoerder van de Belgische regering heeft Mugabe gezegd dat hij bereid is zijn soldaten terug te trekken `onder de juiste omstandigheden'.

Brussel heeft tevens zijn bezorgdheid uitgesproken over Mugabe's recente optreden tegen de rechterlijke macht en de media. Mugabe heeft vorige maand twee buitenlandse correspondenten Zimbabwe uitgezet, maar verzekerde de Belgische regering dat hij niet van plan is alle buitenlandse journalisten weg te sturen, aldus de woordvoerder. Mugabe is vandaag in Parijs voor een gesprek met president Jacques Chirac.

Zijn tweedaagse reis is zwaar bekritiseerd door de oppositie in Zimbabwe. Oppositieleider Morgan Tsvangirai zei in een vraaggesprek met de BBC dat het bezoek ,,een klap in het gezicht van de Zimbabweanen'' is.