Marine vindt Den Helder beste plaats voor Orions

Als de Tweede Kamer instemt met het plan van het kabinet om marinevliegkamp Valkenburg bij Leiden te sluiten, is de verplaatsing van het squadron Orion-vliegtuigen naar marinevliegkamp De Kooy in Den Helder de meest logische oplossing. Dat heeft een woordvoerder van de marine gisteren tegenover deze krant verklaard.

De gemeente Den Helder wil graag dat de Orions naar De Kooy verhuizen, omdat de stad daarmee een economische impuls meent te krijgen. Om plaats te kunnen bieden aan de Orions, zou het huidige marinevliegkamp De Kooy ten zuiden van de stad moeten worden uitgebreid, vermoedelijk ten koste van een buurtschap en acht bloembollenbedrijven. Maar dat zou schadelijk zijn voor het toerisme en het zou ook onmogelijk worden om daar in de buurt nog woningen te bouwen.

Omwonenden pleiten daarom voor verplaatsing van marinevliegkamp De Kooy naar een nieuw aan te leggen vliegkamp voor de kust van Den Helder in de Waddenzee. De Waddenvereniging noemt het plan onbespreekbaar. De milieuorganisatie is trouwens ook tegen uitbreiding van het huidige marinevliegkamp De Kooy.

Op termijn zullen in Den Helder in totaal zes Orions gestationeerd worden, zo verwacht de marine. Nederland beschikt thans over dertien P3C Lockheed Orion vliegtuigen, die maritieme patrouillevliegtuigen (MPA's) worden genoemd. Het toestel is oorspronkelijk ontworpen voor onderzeebootbestrijding. Orions zijn volgens de marine uitstekend geschikt om onderzeeboten te volgen en eventueel met torpedo's uit te schakelen. Twee Orions zijn gestationeerd op Curaçao waar ze worden ingezet door de kustwacht, onder meer tegen drugssmokkel.

Eén Orion staat in NAVOverband op de basis Kevlavik op IJsland waar die wordt ingezet bij de onderzeebootbestrijding.

In de Defensienota staat dat het aantal Orions zal worden teruggebracht tot tien. Van deze tien zullen er straks drie op Curaçao worden ingezet en één op IJsland, zodat er, als de plannen doorgaan, uiteindelijk zes Orions in Den Helder gestationeerd zullen worden.

Op marinevliegkamp Valkenburg bij Leiden worden nu per jaar in totaal zevenduizend vliegbewegingen gemaakt, overigens niet alleen door de zeven Orions.

Op marinevliegkamp De Kooy in Den Helder is het aantal vliegbewegingen thans ongeveer dertigduizend, vooral door helikopters.

Afgezien van de drie toestellen op Curaçao zullen de Orions worden aangepast. Zo zullen ze onder meer worden uitgerust met nachtzichtapparatuur.