Lot boeddha's nog onduidelijk

Het is nog onduidelijk of de Talibaan in Afghanistan hun dreigement hebben uitgevoerd om de twee historische boeddhabeelden in Bamiyan te vernietigen. Een zegsman van de oppositie zei vanochtend dat de beelden nog niet zijn opgeblazen, maar wel zijn beschadigd omdat ze zijn bestookt met zwaar geschut. Maar, voegde hij er aan toe, omdat de Talibaan het gebied van de buitenwereld hebben afgesloten, is het moeilijk betrouwbare informatie te krijgen. Ook de gezant van de VN-Cultuurorganisatie Unesco, Pierre LaFrance, die in Kandahar heeft gesproken met vertegenwoordigers van de Talibaan-regering, zei dat hij tegenstrijdige geluiden heeft gehoord. Sommige ,,zeer betrouwbare'' bronnen hadden hem verteld dat de beelden in Bamiyan nog ongeschonden waren, terwijl anderen zeiden dat de vernietiging van het erfgoed vrijwel was afgerond.