LAUKI

Ik heb privé-onderwijs in Surinaams koken en kom nu geregeld in winkels die zich op de ruit aanprijzen als Surinaams. Daar kwam ik een groente tegen die ik nog nooit had gezien. Een lichtgroene cylindervormige vrucht, een soort kolossale courgette, die lauki bleek te heten. Het Surinaamse kookboek waarbij ik zweer zwijgt over lauki. Kijk eens bij poe, zei mijn lerares. En ja hoor, onder dat synoniem deed de lauki van zich spreken als wezenlijk bestanddeel van de Surinaamse keuken. Lauki's kunnen uitgroeien tot vruchten zo lang en breed als het been van een worstelaar, maar de exemplaren die in Nederland te koop zijn wegen gewoonlijk een kilo of iets minder.

Het recept van vandaag is van eigen makelij maar met authentiek Surinaamse ingrediënten. De gedroogde garnalen kunnen worden weggelaten of vervangen worden door gedroogde bakkeljauw (kabeljauw), die eveneens geweekt en ontzilt moet worden en dan in stukjes geplukt.

Week de garnalen tien minuten in kokend water, spoel ze af in een zeef en week ze nog eens tien minuten in heet water. Snijd punt en steel van de lauki weg. Schil de vrucht met een dunschiller en snijd hem dan over de lengte in vier parten. Schep met een lepel het zaad eruit. (net als bij een komkommer of courgette). Snijd de uitgeholde kwarten van de lauki in dunne repen en verdeel die in blokjes van één tot anderhalve centimeter. Pel en snipper de ui. Pel de tenen knoflook en pers ze uit. Snijd de peper fijn en de tomaten in stukken. Verhit olie in een pan met dikke bodem en bak daarin twee minuten lang ui, knoflook en peper op matig hoog vuur. Spoel de garnalen nogmaals af en doe ze ook in de pan. Voeg de stukken tomaat toe. Zachtjes bakken tot de stukken tomaat na vijf tot tien minuten `gesmolten' zijn (volgens mijn lerares). Schep dan de blokjes lauki door het gerecht en doe er een half kopje water bij. Laat alles, met deksel op de pan, op laag vuur 15 tot 20 minuten smoren. Proef of er zout bij moet. Eet er rijst bij met pittige mangochutney en kip of vis.

    • Annelène van Eijndhoven