Kroatië klaagt Norac aan wegens oorlogsmisdaden

De Kroatische generaal Mirko Norac is gisteren in eigen land aangeklaagd voor oorlogsmisdaden. Het is voor het eerst dat Kroatië een oorlogsmisdadiger aanklaagt. De gepensioneerde, 34-jarige generaal zou betrokken zijn geweest bij de moord op een groep Servische burgers in de regio Gospic, tijdens de oorlog in de eerste helft van de jaren negentig. Onlangs protesteerden zo'n honderdduizend mensen in de havenstad Split tegen de aanklacht tegen de ex-generaal. Zij beschouwen Mirko Norac als een oorlogsheld. Een tegendemonstratie in Zagreb bracht circa vijfduizend mensen op de been. Norac, die na het bekend worden van de aanklacht op de vlucht sloeg, gaf zich vorige maand uiteindelijk zelf aan bij de Kroatische autoriteiten. Deze zouden met het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag hebben afgesproken dat Norac in eigen land wordt berecht.