Kamer wil vervoersverbod dieren

Een meerderheid van PvdA, CDA en GroenLinks in de Tweede Kamer wil dat er voorlopig een algemeen vervoersverbod voor vee en dieren in Nederland komt om een uitbraak van mond- en klauwzeer te voorkomen. Minister Brinkhorst (Landbouw) voelt daar niets voor. Zolang er geen nieuwe verdachte gevallen zijn, ziet de minister geen aanleiding de huidige maatregelen te verscherpen.

Voor schapen en geiten geldt nu al een vervoersverbod. Volgens PvdA-Kamerlid Waalkens bestaat in Nederland een vergelijkbare situatie als in Frankrijk, waar sinds gisteren een vervoers- en een exportverbod geldt. M. Vos (GroenLinks) spreekt van ,,een hele zware maatregel'' maar noemt die ,,zinnig'' zolang de incubatietijd van twee tot drie weken niet voorbij is. VVD wil geen algeheel vervoersbod ,,zolang het [de ziekte] niet op het Europese vasteland is'', aldus Kamerlid G. Oplaat. D66-woordvoerder P. ter Veer vreest dat ,,binnen een week de schappen leeg zijn'' als ,,nu aan de noodrem wordt getrokken''.

Een woordvoerster van het minsterie van Landbouw zei vanmorgen dat onder twintig vorige week geruimde en onderzochte schapen die in contact waren geweest met Engels vee geen sporen van besmetting zijn gevonden.

Ook Italië wil een Europees verbod op grensoverschrijdend veetransport, dat vooralsnog twee weken zou moeten duren. De minister van Landbouw, Alfsonso Pecoraro Scanio, heeft gisteren gezegd dat Italië desnoods eenzijdig de grenzen zal sluiten.

Rome heeft op 20 februari als de invoer van levend vee en een aantal dierlijke produkten uit Groot-Brittannië stopgezet. Tot nu toe is er geen mond- en klauwzeer geconstateerd, maar de angst onder de Italiaanse boeren is groot. Zij vrezen een herhaling van de epidemieën in 1986 en 1989 en 1993. Ze dringen aan op zeer strenge controle en steunen een eventueel eenzijdig invoerverbod.

De Belgische minister van Landbouw heeft maakte gisteren bekend dat de definitieve test van varkens in het Vlaamse Diksmuide heeft aangetoond dat deze dieren niet met mond- en klauwzeer zijn besmet.

Het aantal bevestigde gevallen van mond- en klauwzeer in het Verenigd Koninkrijk is verder opgelopen tot 74. Een reeks Britse boeren in ziektevrije gebieden voert sinds gisteren op een speciale vergunning vee naar abattoirs. Veel fokkerijen hebben dieren die tien dagen geleden al in aanmerking kwamen om geslacht te worden. Die verliezen anders hun marktwaarde, zeggen Britse fokkers.

De Britse regering heeft intussen dierenartsen aangetrokken uit Nieuw-Zeeland, Australië en Canada om de werkdruk te verlichten van overbelaste Britse dierenartsen. Onderzocht wordt onder meer of de virusziekte zich heeft verspreid naar vrij grazende koeien en schapen in Dartmoor, een uitgestrekt natuurgebied in het zuidwesten. Dat is nodig na de ontdekking van het virus op een boerderij die midden in het gebied ligt en die deel uitmaakt van de landerijen van kroonprins Charles.

Het virus was eerder vastgesteld bij drie boerderijen aan de rand van het natuurgebied. Als het virus zich buiten de boerderijen heeft verspreid moeten 40.000 stuks vee op Dartmoor worden afgemaakt.

Noord-Ierland voert het slachten van vee verder op na de ontdekking vorige week van een geval van de ziekte in South Armagh, nabij de grens met de Ierse Republiek.