Internationaal

LONDEN

Al direct na de opening ging FTSE-100 index in Londen vanochtend omhoog. Drijvende krachten achter de koersstijging waren de grote telecomfondsen. Vodafone steeg 4 procent en dat tekent de vooruitzichten onder beleggers van de presentatie van de jaarcijfers morgen. Ook British Telecom steeg 4 procent. Ondanks het enthousiasme van de afgelopen dagen willen analisten niet te optimistisch zijn: ,,Ik laat me niet meeslepen, deze winst kan makkelijk worden weggeblazen'', zei een Britse analist tegen persbureau Reuters. Rond de middag stond de FTSE op 5.969,6 punten, een winst van 38,3 punten.

FRANKFURT

De beurs in Frankfurt spiegelde zich aan het enthousiasme dat zich gisteren van beleggers in New York meester maakte. Na opening steeg de koers van de DAX onder invloed van vooral technologiegiganten als SAP en Siemens. De koers klom aan het eind van de ochtend naar 6.274,23 punten, een winst van 57,85 punten.

PARIJS

Zoals ook gisteren was STMicroelectronics vanochtend de aanvoerder op de Parijse beurs: de koers van het aandeel steeg bijna 6,2 procent. Ook Alcatel was in trek met een koerswinst van ruim 5 procent. De CAC-40 stond rond de middag op 5.423,44 punten, een winst van 54,16 punten.

TOKIO

De Nikkei-index klom gisteren met 3 procent naar 12.687,7 punten onder aanvoering van technologiefondsen. De koers van computer- en chipfabrikant Fujitsu steeg 4,3 procent na een winstwaarschuwing en bijbehorende koersval - van 7,8 procent - afgelopen vrijdag. Tech-fondsen NEC en Toshiba stegen respectievelijk met 2,54 procent en 3,62 procent.

Dat premier Yoshiro Mori gisteren een motie van wantrouwen overleefde had nauwelijks effect op de beurs in Tokio hoewel de koersen de afgelopen weken heftig reageerden op de onzekere politieke situatie. De Hang Seng index in Hong Kong klom met 1,3 procent. De beursindex in Seoul steeg 0,6 procent.

NEW YORK

Er mocht gisteren weer worden gekocht in New York. Zakenbanken Morgan Stanley Dean Witter en Merrill Lynch brachten het advies uit dat het tijd was de gevallen technologieaandelen weer op te kopen. En zo gebeurde. Fondsen die hun koers de afgelopen weken zagen kelderen uit angst voor een dreigende Amerikaanse recessie, boekten gisteren weer winst. Zowel netwerkproducent Cisco als chipmaker Intel als softwareproducent Microsoft zagen de koersen stijgen. De Dow Jones steeg bijna 1 procent naar 10.562,3 punten. Technologiebeurs Nasdaq klom bijna 1,2 procent naar 2.142,9 punten.