Hunter Douglas in 2000 naar nieuw record

Wereldmarktleider op het gebied van raambekledingsproducten (onder meer Luxaflex) Hunter Douglas heeft een uitstekend jaar achter de rug. Zowel nettowinst als omzet steeg vorig jaar explosief.

De nettowinst ging met 25,4 procent omhoog naar 145 miljoen euro (319,5 miljoen gulden). De omzet nam 24,8 procent toe tot 1,7 miljard euro (3,74 miljard).

Hunter Douglas verraste de analisten vorig jaar al met hogere halfjaarresultaten. Ook bij de presentatie van de jaarcijfers vandaag kwamen de resultaten hoger uit dan de financiële wereld aanvankelijk had begroot. Analisten rekenden op een nettowinst per aandeel van het bedrijf van 3,69 euro. Hunter Douglas kwam uit op een winst per aandeel van 3,72 euro.

De goede cijfers zijn het resultaat van een evenwichtige groei. De stijging van de omzet werd gelijkelijk verdeeld over volumegroei (7,4 procent), overnames (7,8 procent) en een gunstig dollareffect (9,6 procent). Het rendement op het geïnvesteerd vermogen steeg 1,5 procentpunt tot 26,1 procent.

In Europa, verantwoordelijk voor 34 procent van de totale omzet van het bedrijf, steeg de omzet naar een record van 574 miljoen euro. Zowel bij bouwproducten als raambekledingsproducten steeg de omzet, onder meer door de introductie van een aantal nieuwe producten. Ook in de Verenigde Staten werd opnieuw een recordomzet en -winst geboekt. Onder meer door de sterk toegenomen vraag naar Silhouette, een eigen product van het bedrijf in de hogere prijsklasse.

Ook in Azië en Latijns Amerika namen winst en omzet toe. In Australië daalde de winst door de installering van een nieuw computersysteem, investeringskosten voor productiefaciliteiten en een uitgestelde prijsverhoging.

Hunter Douglas, met hoofdkantoren in Rotterdam en Luzern, omvat 145 ondernemingen met 62 fabrieken en 83 assemblagebedrijven, alsmede marketingorganisaties in meer dan 80 landen. Er werken wereldwijd 15.000 werknemers bij het bedrijf.

Hunter Douglas is wat betreft de lange termijn optimistisch. Hunter Douglas heeft op zijn terrein een sterke marktpositie en de markt biedt volgens bestuursvoorzitter R. Sonnenberg het bedrijf de komende jaren ,,aanzienlijke'' groeimogelijkheden.

Voor dit jaar durft Hunter Douglas echter geen uitspraken te doen. Het bedrijf vindt dat te riskant wegens de stagnerende economische groei in de Verenigde Staten en de mogelijk negatieve effecten daarvan op andere landen.