Groter aantal prostituees Oost-Europa

Het aantal prostituees op de tippelzone aan de Amsterdamse Theemsweg is het afgelopen jaar sterk gestegen. Uit cijfers blijkt dat vooral het aantal Oost-Europese vrouwen is toegenomen.

Recent stelde burgemeester Cohen dat de tippelzone ,,bomvol'' is. Cijfers van Begeleidingscommissie Tippelzone bevestigen dit. De cijfers zijn gebaseerd op de bezoekersaantallen in de Huiskamer, het opvangcentrum voor de prostituees. Dit steeg van gemiddeld 65 naar 78. Het aantal Oost-Europese vrouwen per avond steeg van 6 in 1997 naar 32 in het jaar 2000.

Oost-Europese vrouwen werken meestal met een pooier en het vermoeden is dat veel van hen het slachtoffer zijn van vrouwenhandel. ,,Wij weten eigenlijk wel zeker dat er vaak sprake is van sterke druk op deze vrouwen. Wij vermoeden ook dat zij door heel Europa tewerk worden gesteld'', aldus Jaap Fransman, directeur van HVO-Querido, de instelling die de Huiskamer runt.

Zuid-Amerikaanse vrouwen, tot nog toe in de meerderheid op de tippelzone, werken meestal zelfstandig. Zij worden nu `verdrongen' door Oost-Europese en, in mindere mate, Afrikaanse vrouwen.

Cohen kondigde twee weken geleden al een notitie over de afwerkplek aan. ,,We moeten kijken of we wat kunnen doen aan de gedwongen prostitutie, vrouwenhandel en de aanwezigheid van minderjarigen'', aldus Cohen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het de bedoeling strenger te gaan optreden tegen dergelijke uitwassen. HVO-Querido heeft voorgesteld het eigen personeel en politiecontroles uit te breiden. Hoe om te gaan met het hoge aantal prostituees zonder verblijfsvergunning op de Theemsweg is nog niet duidelijk. ,,Dat is balanceren tussen niet alles toestaan, maar hen ook niet in een onzichtbaar circuit duwen'', aldus de woordvoerder. Registratie van prostituees is een middel waarover gedacht wordt. De tippelzone op de Theemsweg werd in 1996 geopend.