Gemiddelde praktijk van huisarts gestaag kleiner

De praktijk van een huisarts wordt gestaag kleiner. Op 1 januari 2000 was er één huisarts op 2.198 inwoners. In 1990 was dat nog één op de 2.343 inwoners.

Het aantal zelfstandig gevestigde huisartsen steeg in die periode met 13 procent tot 7.217. Het aantal vrouwelijke huisartsen verdubbelde in de afgelopen tien jaar. Bijna 21 procent van de huisartsen was vorig jaar vrouw.

Dit blijkt uit onderzoek van het Utrechtse instituut Nivel. Op 1 januari 2000 stonden er 556 huisartsen geregistreerd die op zoek waren naar een praktijk.

In 1999 stopten 26 huisartsen met zoeken. zij gingen ander werk doen. Sinds 1974 is bijna een kwart van alle artsen die tot huisarts zijn opgeleid (2.005 van de 8.760 afgestudeerde huisartsen) niet als zodanig aan de slag gegaan. Voor een groot deel van hen was de reden dat er geen praktijk beschikbaar was.

Het grootste deel van de huisartsen die nog op zoek zijn naar een eigen praktijk, werkt momenteel als waarnemer of is tijdelijk bij een andere huisarts in dienst.

Van alle gevestigde huisartsen werkt 44 procent als solist, tegen tien jaar geleden nog 55 procent. De rest werkt samen met één (36 procent) of meerdere (15 procent) collega's of is verbonden aan een gezondheidscentrum.

In 1999 vestigden zich 319 huisartsen, 193 stopten van wie tweederde wegens de leeftijd.

Eenderde van de huisartsen werkt in deeltijd, van de vrouwen doet driekwart dit, van de mannen 20 procent.

Minister Borst (Volksgezondheid) heeft de Tweede Kamer gisteren bevestigd dat er minder huisartsen kunnen worden opgeleid dan zij eerder had toegezegd. Dit komt vooral door het ontbreken van voldoende opleiders.

Dit tekort doet zich voor aan de universiteiten, maar er zijn ook te weinig huisartsenpraktijken waar aankomende huisartsen voor hun praktijkopleiding terechtkunnen. Eerder werd bekend dat maximaal 492 artsen aan een opleiding kunnen beginnen, een aantal dat in 2003 moet zijn bereikt (dit jaar beginnen er 420). Borst wilde dat dit er in 2004 525 zouden zijn. Maar ze erkent nu dat dit niet zonder kwaliteitsverlies mogelijk is.