Franse kunstenaar Bazaine overleden

De Franse kunstenaar Jean René Bazaine (96) is zondagavond overleden in zijn studio in de Parijse wijk Clamart. Hij was vooral bekend om zijn schilderijen, mozaïeken en glas-in-loodramen. Het beroemdst is zijn versiering van het metrostation Cluny-La Sorbonne in Parijs. Muren en plafonds zijn er bedekt met een motief in pasteltint dat de handtekeningen van honderden schrijvers en denkers bevat.

Bazaine werd geboren in Parijs op 21 december 1904 en studeerde letteren en schone kunsten. Hij wijdde zich eerst aan de beeldhouwkunst, maar begon in 1924, tijdens twee reizen naar Italië, te schilderen. Hij exposeerde zijn schilderijen voor het eerst in 1930 op een groepstentoonstelling in Parijs. Bij zijn eerste solotentoonstelling, in 1932 in Parijs, ontmoette hij de impressionistische schilder Pierre Bonnard. Deze gaf hem advies en moedigde hem aan verder te gaan met schilderen. In 1941 organiseerde hij een tentoonstelling van Franse kunst tijdens de bezetting: Les jeunes peintres de la tradition française.

Bazaine maakte abstracte schilderijen, waaruit een grote verbondenheid met de natuur spreekt. Zijn tekeningen zijn figuratief. Jean Bazaine ontwierp de vensters van veel Franse kerken, waaronder de Saint-Severin van Parijs (1965-70) en de kerk van Assy (1944-46). Voor de kerk van Audincourt ontwierp hij in 1958 een mozaïek. Ook de mozaïeken van het hoofdkwartier van de Unesco in Parijs (1958) en de Franse Senaat zijn van zijn hand. Daarnaast publiceerde hij tal van boeken over kunst en schreef hij kunstkritieken. Zelf noemde hij zijn schilderijen een `resultaat van de emotie die ik voel wanneer ik met de natuur wordt geconfronteerd'.