China geeft meer geld uit aan het leger

China zal dit jaar zijn militaire uitgaven verhogen met 17,7 procent. De uitbreiding van het defensiebudget is de grootste van de afgelopen twintig jaar.

Volgens minister van Financiën, Xiang Huaicheng, die het nieuws vandaag op de tweede dag van de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese parlement bekend maakte, is het geld hoofdzakelijk bestemd voor loonsverhogingen, de vernieuwing van militair materieel en het antwoord op ,,de drastische veranderingen van de militaire situatie in de wereld.''

Door de verhoging zullen de Chinese defensie-uitgaven dit jaar in totaal veertig miljard gulden bedragen – meer dan India, Taiwan en Zuid-Korea, maar volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Tang Jiaxuan, nog altijd slechts vijf procent van de Amerikaanse defensiebegroting en dertig procent van de uitgaven in Japan. Buitenlandse militaire experts geloven dat China's werkelijke militaire budget veel hoger is. Volgens sommigen is het zelfs drie tot vijf keer hoger dan China beweert. Vermoed wordt dat Peking geen uitgaven meerekent die zijn bestemd voor de militaire politie, een para-militaire eenheid die wordt ingezet bij de bestrijding van volksoproeren. Deze eenheid werd eind jaren negentig aangevuld met een groot deel van de 500.000 militairen uit het Volksbevrijdingsleger die toen werden wegbezuinigd.

Minister Tang van Buitenlandse Zaken wilde vandaag op een persconferentie niets zeggen over wat wordt bedoeld met `de drastische verandering van de militaire situatie in de wereld'. Desgevraagd wilde Tang alleen zeggen dat het niets te maken heeft met de plannen van de Verenigde Staten voor een regionaal defensieschild tegen raketten (TMD). Ook de nieuwe bewapening van Taiwan, die deels wordt geleverd door de Verenigde Staten, ,,staat hier geheel los van'', aldus minister Tang.

Het is bekend dat China zich zorgen maakt over de technologische voorsprong op militair gebied van het Westen. Volgens deskundigen hebben de Golfoorlog en meer recentelijk de NAVO-bombardementen in Joegoslavië grote invloed gehad. China zou om die reden in verhoogd tempo zijn begonnen met de modernisering van zijn wapenarsenaal, hoofdzakelijk door de aankoop van materieel uit Rusland. China geeft jaarlijks 2,4 miljard gulden uit aan de aanschaf van wapentuig uit het buitenland. In de jaren negentig kwam dat neer op 14 miljard gulden. Taiwan heeft over diezelfde periode 48 miljard gulden uitgegeven.

De inhaalrace van China is verklaarbaar omdat de Chinese strijdkrachten tot voor vijftien jaar nog volstrekt verouderd waren. ,,China heeft nog een lange weg te gaan'', aldus Robert Karniol van het toonaangevende blad Jane's Defence Weekly tegenover het persbureau AP. Dat een groot deel van de gelden is bestemd voor de lonen en structurele hervormingen van het militaire apparaat is eveneens plausibel, aldus Karniol. ,,Het bevel drie jaar geleden aan het leger om zich terug te trekken uit zakelijke ondernemingen, kost handenvol geld.'' Militaire eenheden die een belangrijk deel van hun inkomsten uit commerciële activiteiten verloren zien gaan, worden gecompenseerd.

Minister Tang van Buitenlandse Zaken heeft de Verenigde Staten vandaag opnieuw gewaarschuwd dat zij zich buiten de kwestie Taiwan dienen te houden. ,,Indien de VS wapens blijven verkopen aan Taiwan, dan moedigen zij daarmee een kleine groep separatisten aan. De VS zijn de belangrijkste externe factor die hereniging in de weg zit.''

    • Floris-Jan van Luyn