Cheney weer behandeld aan zijn hart

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney (60) is opnieuw behandeld aan zijn hart. Hij onderging gistermiddag een catheterisatie nadat hij last had van pijn in de hartstreek. Vanmorgen verbleef hij nog in het ziekenhuis.

De ingreep was nodig omdat rond het vaatverwijdende buisje dat in november was ingebracht, nadat hij een lichte hartaanval onderging, verschijnselen waren opgetreden die de toen behandelde zijslagader weer vernauwd hadden.

Cheney heeft zich ontpopt als de vice-president met de meeste invloed uit de Amerikaanse geschiedenis. Hij was zondagavond nog aanwezig bij de verjaardagspartij van Alan Greenspan, president van de centrale bank. President Bush heeft hem omschreven als zijn `chief operating officer', de man die het bedrijf in de praktijk leidt. De vice-president heeft in de Senaat de beslissende stem: Democraten en Republikeinen hebben er elk vijftig zetels.

Hoewel Cheney onder zeer strenge medische controle staat en zijn dieet afstemt op de nieuwste kennis, roept zijn snelle terugkeer in het ziekenhuis de vraag op of zijn hart de zware functie aankan. Kenners van het Amerikaanse presidentschap zeiden gisteravond dat in het verleden vaak niet de volle waarheid over de medische toestand van presidenten en vice-presidenten is bekend gemaakt.