Buhrmann koopt in VS en wil emissie

Buhrmann heeft door de overname van de kantooractiviteiten van US Office Products Company (Usop) zijn leidende positie op de Amerikaanse markt versterkt. Voor de financiering van de acquisitie en de voorgenomen reorganisatie (kosten: 350 miljoen gulden) wil het Nederlandse handelshuis in kantoorproducten voor 600 tot 700 miljoen euro (1,3 tot 1,5 miljard gulden) aan nieuwe aandelen uitgeven.

In reactie op de gisteren bekendgemaakte overname daalde de koers van het aandeel Buhrmann – sinds vorige week deel uitmakend van de 25 grootste Nederlandse beursfondsen in de AEX-index – met ruim 3 procent. Buhrmann verwacht dat de Amerikaanse acquisitie in 2002 aan de winst zal bijdragen, maar dit jaar heeft de overname een negatief effect op de winst per aandeel van 15 eurocent.

Pikant is dat het moederbedrijf Usop gisteren eerst uitstel van betaling heeft moeten aanvragen voordat de overeenkomst een feit was. Het concern, dat onder meer een keten van lokale postwinkels in de VS en drukkerijen in Australië in zich bergt, gaat gebukt onder een grote schuldenlast. Door de faillissementsaanvraag hoopt Buhrmann geen schulden of aansprakelijkheden van het zieltogende moederbedrijf over te nemen. ,,Usop wordt schoon en schuldenvrij opgeleverd'', aldus bestuursvoorzitter F. Koffrie.

De kantoordivisie van Usop neemt de vijfde plaats in op de zakelijke markt voor kantoorspullen in Amerika.