As Pavlova toch naar Moskou

Na tal van bureaucratische problemen die meer dan een jaar duurden, wordt de as van de Russische ballerina Anna Pavlova (1881-1931) toch naar Moskou overgebracht, om aldaar op 14 maart te worden bijgezet. Dit berichten diverse Russische media vandaag. Pavlova verliet Rusland in 1914 en overleed in Hotel Des Indes in Den Haag. Zeventig jaar lang bevonden haar stoffelijke resten zich op de Londense begraafplaats Golders Green, maar de ballerina wenste een laatste rustplaats in Rusland. Omdat Pavlova geen testament had opgemaakt, verzetten haar familieleden zich aanvankelijk tegen het overbrengen van de as naar Moskou, al had Pavlova's partner Victor Dandre in zijn testament laten opnemen dat hij hier wel mee instemde als de Russische overheid daar om vroeg.

Pavlova was een legendarische danseres van de balletschool uit het voormalige Russische keizerrijk. Ze werd wereldberoemd, onder meer door haar interpretatie van Camille Saint-Saens' ballet La Mort du cygne.