16 miljoen is een `slag in de lucht'

De zestienmiljoenste inwoner van Nederland, die door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) morgen wordt verwacht, hoeft niet op beschuit met muisjes te rekenen. Woordvoerder Ron Storm van het CBS: ,,Wij vinden het niet bij onze organisatie passen om dat te doen en daarbij komt dat de nieuwe Nederlander misschien wel geen baby is, maar een migrant op leeftijd.''

Het CBS baseert zich op cijfers van de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). Maar velen staan er niet in, zegt het CBS. Asielzoekers komen er pas na een half jaar in, illegalen al helemaal niet.

Nico van Nimwegen, adjunct-directeur van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) concludeert dan ook dat de magische zestien miljoen dus al veel eerder is bereikt. ,,Het getal van het CBS is een totale slag in de lucht. Bovendien zijn op zichzelf staande getallen niet zo interessant, trends signaleren is veel belangrijker.

Zo zie je op dit moment dat migratie een steeds belangrijker deel van de bevolkingsgroei uit gaat maken.''

Volgens het NIDI krijgen Nederlandse vrouwen al een jaar of 25 gemiddeld te weinig kinderen om de bevolking op peil te houden. Een vrouw moet daarvoor gemiddeld 2,1 kind krijgen. Dat getal ligt nu op 1,6. Maar het huidige hoge aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd compenseert dit tekort.

Het CBS verwacht de 17 miljoenste inwoner rond 2011. De bevolkingsomvang zal volgens het CBS niet uitkomen boven de 18,1 miljoen. Bij het sluiten van de krant stond de bevolkingsteller van het CBS op 15.999.737.

DRUK NEDERLAND: pagina 3