Zwolse Paardendagen zonder Britse hengsten

Kinderboerderijen worden gesloten, veemarkten verboden, natuurterreinen afgezet, maar de Zwolse Paardendagen gaan gewoon door. Tot woede van LTO Nederland en het CDA.

Een bruine bak met vloeistof staat bij de ingang van de stallen. Wie toegang wil krijgen tot het paardenverblijf, moet eerst zijn schoenen of laarzen in de natronloog dompelen. ,,We proberen alle risico's uit te sluiten'', zegt stalmeester Hank van Campen. ,,Dit is in ieder geval wat.'' In de hal waar al twee weken geen veemarkt is gehouden, wachten hengsten uit heel Europa tot ze in de ring hun kunsten mogen vertonen. Bij het zien van twee paarden uit Groot-Brittannië schrikken de controleurs van de Rijksdienst voor Vee en Vlees (RVV). Springruiter Dermot Lennon stelt ze gerust. De Noord-Ier is al drie weken op het Europese vasteland en was van plan volgende week weer naar huis te gaan. Nu meldt hij gekscherend de hele zomer te blijven. ,,Ik blij dat ik niet thuis ben'', zegt Dermott. In zijn eigen land mag zelfs de postbode niet meer het platteland op.

Ook in Nederland nemen de veiligheidsmaatregelen tegen de uitbraak van mond- en klauwzeer toe. Veestapels worden preventief geruimd, vergaderingen van boerenorganisaties afgelast en schapen en geiten mogen niet meer vervoerd worden. En hoewel paarden niet vatbaar zijn voor mond- en klauwzeer, kunnen ze de ziekte wel overbrengen. Groot is dan ook de verbazing bij Annie Schreijer, Tweede-Kamerlid voor het CDA, als ze zaterdag verneemt dat een groot paardensportevenement in haar regio gewoon doorgaat. ,,Te gek voor woorden'', zegt Schreijer. Zij krijgt, behalve van de PvdA, steun van voorzitter Chris van Gisbergen van de LTO-vakgroep varkenshouderij. Hij beticht de organisatie van ,,roekeloos gedrag''.

De zevende editie van de Zwolse Paardendagen duurt tot en met woensdag. Vlak voor het dekseizoen in maart begint, bekijken de bezoekers (veelal fokkers en paardeneigenaren) met eigen ogen de vitaliteit van de dekhengsten. `Clinton' uit het Overijsselse Geesteren is er wel, maar `Idocus' uit Bedford Hills en `Lancier van de Zuuthoeve' uit Lier laten verstek gaan. Zij zijn net als andere paarden uit Engeland en België getroffen door het vervoersverbod in hun land. In Nederland mogen alleen schapen en geiten niet vervoerd worden. Organisator Gosse Bootsma van de Zwolse Paardendagen nam vorige week voor alle zekerheid nog wel contact op met het ministerie van Landbouw, maar kreeg te horen dat alleen de RVV voor controle langs zou komen. Nu wordt hij overladen met kritiek en afgeschilderd als iemand die mond- en klauwzeer het land in brengt. ,,Annie was een beetje pissig'', zegt Bootsma over het telefoontje dat hij van het Tweede-Kamerlid kreeg. ,,Ik ben zelf een boerenzoon, begrijp de zorgen wel, maar ben het niet met haar eens. Als je dit evenement verbiedt, moet je ook geen koopzondagen meer toestaan.'' Want volgens Bootsma zijn de risico's dat via het paardenevenement mond- en klauwzeer overgebracht wordt, verwaarloosbaar klein. ,,Dit zijn beroemde paarden van topfokkers. Die staan op stoeterijen waar geen beesten als schapen of herten staan.''

Kamerlid Schreijer benadrukt dat het om een virusziekte gaat. ,,Als er in Nederland een griepgolf is, kan de koningin ook ziek worden.'' Zij wijst erop dat mond- en klauwzeer ook via bijvoorbeeld kleren kan worden overgebracht. ,,Daarom heeft dat voetbad in Zwolle ook geen enkele zin.'' Schreijer en Van Gisbergen vinden het te laat om nu nog de Zwolse Paardendagen te verbieden. Een afgelasting had volgens Bootsma gelijk het einde betekend van het evenement, dat draait met een begroting van één miljoen gulden. ,,Ik heb Annie gevraagd: `Wie vergoedt mij de schade als ik het niet door laat gaan?' Dat wist zij ook niet'' vertelt Bootsma. De wekelijkse paardenmarkt in Utrecht is overigens wel afgelast.

Terwijl de hengsten in Zwolle over de balken blijven springen, worden op tien kilometer afstand in Nieuwleusen en Heino boerderijen met schapen preventief geruimd. ,,Ze houden zich in Zwolle aan de regels, maar om emotionele redenen was afgelasting beter geweest'', zegt LTO-voorman Van Gisbergen. Hij heeft alleen kunnen bereiken dat de paardentrailers bij vertrek uit Zwolle worden ontsmet. De Noord-Ierse springruiter Lennon heeft er alle begrip voor. ,,It's better to be safe than sorry'', zegt hij.

    • Martin Steenbeeke