Zeiler Dalton in recordtijd rond de wereld

Schipper Grant Dalton en zijn team zeilden hun supercat in de recordtijd van 62 dagen rond de wereld. Ze wonnen The Race met grote voorsprong.

De supercatamaran Club Med heeft The Race, de non-stop zeilwedstrijd rond de wereld, overtuigend gewonnen. Het team van schipper Grant Dalton finishte zaterdagavond in Marseille in de recordtijd van 62 dagen, zes uur, 56 minuten en 33 seconden en liet daarmee de concurrentie ver achter zich.

De voorsprong is zo groot, dat de laatste boot nog niet rond Kaap Hoorn is, nummer vier zich nog ter hoogte van Argentinië bevindt, nummer drie de halve Atlantische Oceaan nog over moet en nummer twee de Straat van Gibraltar wel voorbij is, maar nauwelijks wind heeft. Nummer zes is door schade nooit verder gekomen dan de Canarische eilanden.

De uitslag van deze eerste editie van de `wedstrijd zonder limieten' – er waren geen beperking aan omvang van de boot gesteld – voldeed daarmee geheel aan de verwachtingen. Bij vertrek uit Barcelona, op 31 december vorig jaar, was het team van Dalton de best voorbereide campagne en de gedoodverfde kanshebber. De andere vijf boten kampten tot de laatste uren voor de start met budgetperikelen, bemanningstekorten of hadden de gestelde kwalificatie niet afgerond.

Dus was dit een volwaardige wedstrijd? De zeilers vinden van wel. ,,Toen ik met de supercat Enza een aantal jaar geleden het non-stop rond-de-wereldrecord brak, was dat avontuur slechts een race tegen de klok. Nu voeren we een echte wedstrijd en voelden constant de hete adem van de achtervolgers in onze nek'', zei een bemanningslid van Club Med.

Dat was nogal eufemistisch uitgedrukt: de voorsprong van Club Med bedroeg vanaf de Zuidelijke Oceaan tot de finish steeds meer dan zeshonderd mijl, ruim duizend kilometer. Maar de zeiler had niet helemaal ongelijk. De supercats kunnen ongelooflijke snelheden behalen en zo'n gat bij het juiste weer opeens `dichtzeilen'.

Zo werd het 24-uurssnelheids-record drie keer gebroken. Club Med zette het uiteindelijk op haar naam door 655,2 mijl (ruim 1200 kilometer) in een etmaal af te leggen, met een gemiddelde snelheid van 27,3 knopen. Het was de eerste keer dat multihulls met een dergelijke omvang de Zuidelijke Oceaan bevoeren en voor de Nieuw-Zeelander Dalton, vooral een Whitbread-zeiler, was het de eerste keer op zo'n catamaran. ,,Het waren de Fransen in het team die ons, Angelsaksen, afremden. We hebben al vele vrienden met dit soort boten verloren. Naar dat argument heb ik geluisterd.''

Club Med kwam aan zonder een schrammetje schade, zonder opzienbarende route-keuzes en zonder ooit echt bedreigd te zijn door de concurrenten. Die moesten minstens één keer stoppen om reparaties uit te voeren. ,,We hebben een heel gecontroleerde wedstrijd gevaren'', luidde de conclusie van Dalton na aankomst. ,,We zijn niet tot het uiterste getergd, noch gegaan. Het was waarschijnlijk mijn meest klinische overwinning.''

Dalton, een verzamelaar van dure, snelle auto's, toonde zich verheugd over de overwinning, maar kon hem ook relativeren. ,,Winnen betekent een etmaal feest na drie jaar hard werken. Maar ik zie geen reden om te stoppen.'' Zijn volgende wedstrijd staat al op stapel: de komende Volvo Ocean Race, de nieuwe benaming van de Whitbreadrace, die op 23 september in Southampton van start gaat.

    • Florence van Berckel