VN dreigt Bosnische Kroaten

De internationale gemeenschap heeft de Bosnische Kroaten gedreigd met sancties indien zij doorgaan met hun plannen een eigen regering op te richten.

De Bosnisch Kroatische leider Ante Jelavic pleitte zaterdag tijdens een massa-bijeenkomst in de Bosnische stad Mostar voor de instelling van een eigen regering en parlement. De bijeenkomst werd bijgewoond door honderden Bosnische Kroaten.

Deze Bosnische Kroaten, verenigd in de Kroatische Democratische Gemeenschap (HDZ), hebben de internationale gemeenschap vijftien dagen gegeven om een omstreden verkiezingswet te veranderen. De verkiezingswet zou nationalistische Kroatische partijen op achterstand zetten tijdens verkiezingen. Voldoet de internationale gemeenschap niet aan deze deadline, dan zullen de Bosnische Kroaten zich losmaken uit de moslim-Kroatische Federatie, aldus Jelavic die deel uitmaakt van het Bosnische staatspresidium.

Het vredesakkoord van Dayton, dat een einde maakte aan de vijf-jarige oorlog in Bosnië, heeft Bosnië opgedeeld in twee `entiteiten'. De Bosnische Serviërs wonen in de Servische republiek, de Bosnische moslims en Bosnische Kroaten leven in de moslim-Kroatische Federatie.