Vitesse blijft dit jaar nog zonder overwinning

Feyenoord-trainer Bert van Marwijk haalde gistermiddag opgelucht adem toen het duel met Vitesse erop zat. Hij vond dat zijn ploeg in het rokerige Gelredome ,,heel goed was weggekomen'' met een 0-0 gelijkspel. ,,Op basis van wat er in de tweede helft gebeurde had Vitesse moeten winnen'', meende Van Marwijk. Ronald Koeman schoot daar weinig mee op. Ook in de vijfde competitiewedstrijd van 2001 ontbreekt het Vitesse nog aan de overwinning waar de ploeg volgens de jonge trainer ,,zo naar snakt''. In het huidige kalenderjaar behaalde de ambitieuze Arnhemse club slechts twee punten.

Aangezien Feyenoord ten opzichte van PSV gisteren met een overwinning ook goede zaken had kunnen doen, kende het duel derhalve slechts verliezers. Voor Vitesse woog het gemis aan twee punten het zwaarst. Het feit dat de meest besproken club van dit seizoen in de tweede helft als collectief bereid was voor iedere meter gras te vechten, hetgeen Feyenoord deed wankelen, gaf volgens Koeman weer wat hoop. Aan de andere kant was de Rotterdamse ploeg sterk gehandicapt. Van Marwijk miste om uiteenlopende redenen zijn complete aanvalslinie (Kalou, Kornejev en Leonardo). Verder ontbrak organisator Van Wonderen in de defensie en bleken de van blessures teruggekeerde Bosvelt en Paauwe nog lang niet op hun oude niveau.

Het was symptomatisch voor de huidige vorm van Vitesse dat het elftal daarvan niet kon profiteren. Toch concludeerde Koeman dat hij een goede weg is ingeslagen met wat verschuivingen in zijn team. Na de nederlaag tegen FC Twente besloot hij talent Janssen en de dure aankoop Peeters geen basisplaats te geven tegen Feyenoord. Beide spelers had hij in die wedstrijd al gewisseld. Vervolgens scoorde Peeters afgelopen week met het Belgische elftal een hattrick in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen San Marino (uitslag 10-1). En werd Janssen op advies van Jong Oranje-coach Wotte voor het eerst toegevoegd aan de selectie van het Nederland elftal. Achteraf is de verbijsterde reactie van Koeman op die laatste keuze wel verklaarbaar. Het kwam hem helemaal niet goed uit dat zijn enfant terrible juist vorige week op deze wijze werd beloond.

Koeman liet zich echter niet beïnvloeden door de keuzeheren uit Zeist en de ontwikkelingen bij de `Rode Duivels'. ,,Hier ben ik de baas en ik volg mijn spelers iedere week'', gaf hij een signaal aan zijn voormalige leermeester Van Gaal. Janssen en Peeters begonnen gisteren beide op de bank, tot ze in de tweede helft een invalbeurt kregen. Peeters miste volgens Koeman de afgelopen weken scherpte en werd in het basisteam vervangen door de beweeglijke Mbamba. Als de Vlaming in vorm zou zijn geweest had hij tegen de lange centrumverdedigers van Feyenoord (Van Gobbel en De Haan) nuttig werk kunnen doen, hoewel dat een simpeler speltype met veel ballen door de lucht in de hand zou hebben gewerkt.

Koeman constateerde de afgelopen weken dat nieuwkomer Claessens voor veel meer rendement zorgde dan Janssen en dus gaf hij de voorkeur aan de huurling van Oviedo. Voor 1 april moet Vitesse overigens beslissen of het Claessens voor 1.7 miljoen gulden definitief inlijft. Claessens wil zelf graag permanent voetballen in Arnhem. Dat lijkt niet in het voordeel van Janssen. De linkshalf liet zich gisteren echter geenszins verleiden tot verbolgen uitspraken en zei begrip te hebben voor de keuze van Koeman. ,,Ik ga niet zeiken. Ik had er wel opgerekend dat ik niet zou spelen tegen Feyenoord. Na de winterstop zit voor mij alles een beetje tegen. Ik ben een poosje ziek geweest en ondervind daarvan de naweeën. Dat Koeman zich niets aantrekt van mijn goede optreden bij Jong Oranje kan ik begrijpen. Dan praat je toch over veel minder kwaliteit?''

Vitesse en Feyenoord verdeelden de wedstrijd keurig. In de eerste helft domineerden de Rotterdammers, hoewel Vitesse voor het doel van Dudek toch een paar kansen kreeg. Vitesse gaf te veel ruimte weg in de dekking, waardoor Feyenoord de bal goed kon rondspelen. Opvallend was dat Van Gobbel of De Haan ruimte kregen op te bouwen. Beide spelers zijn daarin niet sterk en zouden fel op de huid gezeten moeten worden door aanvallers. Vitesse had afgesproken alleen Van Gobbel op te vangen zodat De Haan werd gedwongen de opbouw te verzorgen. Maar de laatste redde zich er goed uit. Door de gewijzigde, teruggetrokken rol van Kreek mist Vitesse regelmatig ook een speler op het middenveld.

In de tweede helft bleek dat geen beletsel voor een offensief. Feyenoord kwam onder druk te staan en kon bij de schaarse aanvallen geen vuist maken. Op de vleugels konden Van Vossen en Smolarek zelden op een gevaarlijke actie worden betrapt. De Ierse spits Connolly bewees het gelijk van Van Marwijk die in hem normaal gesproken geen basisspeler ziet. Mbamba had de wedstrijd kort na rust kunnen beslissen. Op aangeven van Sikora schoot hij op enkele meters voor het doel naast. Ook invaller Amoah was dicht bij een treffer. Dat het duel niet in 1-1, maar in 0-0 eindigde was te danken aan arbiter Braamhaar. Hij keurde een doelpunt af van Smolarek die slechts enkele centimeters buitenspel stond. En met de treffer van Sikora na een foute terugspeelbal van Paauwe was ook weinig mis. De Feyenoorder werd na de fatale trap lichtjes aangetikt door Kreek, maar daarvoor zou zelfs een korfbalscheidsrechter niet hebben gefloten.

    • Erik Oudshoorn