Veeziekte treft atleet in Limburg

Sander Schutgens (25) uit het Limburgse Belfeld kwalificeerde zich gisteren bij het NK veldlopen in Kerkrade met een derde plaats op de korte cross voor de WK, die aan het einde van de maand waarschijnlijk in Dublin wordt gehouden. Maar of Schutgens – die naast loper ook veehouder is – naar Ierland gaat, is hoogst onzeker. Sinds de uitbraak van de zeer besmettelijke veeziekte mond- en klauwzeer in Groot-Brittannië wil Schutgens, die op een bedrijf met 180 runderen werkt, elk risico vermijden. Vandaag besluit de internationale atletiekfederatie of de WK veldlopen in Dublin blijft of wordt verplaatst naar het Portugese Vilamoura. Schutgens, die de helft van zijn tijd aan lopen besteedt, voelt er niets voor om naar een met veeziekte besmet gebied af te reizen. ,,Het ligt eraan hoe de ziekte zich ontwikkelt, maar ik zou een idioot zijn als ik naar Ierland ga terwijl daar mond- en klauwzeer heerst. Dat is heel gevaarlijk.''

Opgetogen over de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen?

Schutgens: ,,Op zich is mijn kwalificatie voor de WK geen verrassing. Ik had er wel op gerekend. Maar ik weet niet of ik er wel naar toe moet gaan. Iedere boer is echt ontzettend bang voor mond- en klauwzeer. Het verplaatst zich ontzettend snel. Ik kijk nu steeds op internet en op teletekst of de ziekte zich uitbreidt. We moeten afwachten.''

Wat is belangrijker: de veehouderij of het lopen?

,,Dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat ik dan moet kiezen voor de veehouderij. Daar haal ik toch het grootste gedeelte van mijn broodwinning uit. Maar ik probeer de komende jaren wel alles uit mijn sportcarrière te halen. Deze week ga ik naar Italië om te trainen.''

Is het niet vreemd dat juist een veeziekte de deelname aan de WK in de weg zit?

,,Ach, er zijn belangrijker dingen in het leven. Je kan gewoon het risico niet nemen dat de ziekte zich verplaatst. Er komen atleten uit heel veel landen naar Ierland. Je kan je toch niet voorstellen dat mond- en klauwzeer de hele wereld overgaat? Maar ik zal nuchter moeten blijven.''