Uiercreme

Wegwijs. Consumentenbeurs in reformatorische kring Jaarbeurs Utrecht, van 27 februari tot 3 maart 2001

De stelling dat men door regelmatig beursbezoek zijn landgenoten leert kennen is beslist niet te gewaagd. Een bijzonder onderdeel van de Nederlandse populatie was verzameld op Wegwijs, de consumentenbeurs in reformatorische kring. Duidelijk een gezinsbeurs met een sandwichconstructie: waar, boodschap, vader, moeder en de kinderen daar tussen. In Reformatorische kring leeft de huisvlijt nog. Op geen andere huishoudbeurs ziet men zoveel stands op het gebied van naaien, breien en borduren. Ook de ambachten worden in leven gehouden: houtsnijden, klompenmaken, glasblazen, leer bewerken, netten boeten. De aangeboden vrouwenkleding stemde naadloos overeen met de damesdracht alom: slijtvaste hulzen van kreukvrije stof, strekkend tot de enkel. Het Oranjehuis is een bindende factor, gezien de uitstallingen van relatiegeschenken als dassen, mokken, balpennen en Delfts blauw, versierd met portretten van onze vorstin.

We kunnen regels noteren over de aangeboden waar, maar het is toch de boodschap die de Wegwijs-beurs onderscheidt. Er was ruimschoots gelegenheid nood te lenigen, of het nu bij de stand was van den Stichting Steun Messiasbelijdende Joden, de Stichting Dark & Light Blind Care, Stichting Hulpverlening Christenen in Roemenië, of het Isaac da Costafonds (`Bouw mee aan de Kerk van Israël').

Bij de stand Schreeuw om leven ging het om ledenwerving. Ik had een invulformulier in de hand gedrukt gekregen en wilde me net uit de voeten maken. Een schelle stem:

`Wil meneer wel even tekenen?'

Ik draaide me om, foutje.

`Weet u wat er bij een abortus gebeurt? Kindje uiteengerukt, de moeder blijvend beschadigd!'

De tranen schoten meteen tevoorschijn, ik huil gemakkelijk.

`Ziet u wel?' zei de vrouw triomfantelijk, en hield me een formulier onder de neus.

Hier even tekenen, dacht ik. `En wat is uw e-mail? Zie ook op www.kerk.net/schreeuw .'

Ik wist me op het laatste moment signatuurloos van haar los te maken en haastte me verder. Zag aflevering 5 van de cd-serie `Al slaat de zee' aangeboden, werkte me langs Spaaradviseurs Binnendijk & Van Rijsbergen, de John Bunyan Stichting bood voor een zachte beursprijs het boek Overvloeiende genade voor de grootste der zondaren aan, de Bond tegen het vloeken informeerde naar mijn mening over het gebruik van Gods Naam, er werd dwang op mij uitgeoefend om me in te schrijven voor een halfjaar lang familieblad Terdege.

Hijgend hert der jacht ontkomen: ik vond toevlucht in de stand van de firma Eminent, waar ik bewonderend stilstond bij het tweeëndertigplusdrie-stemmige orgel Cantate II, dat diverse opties biedt, waaronder stemwijziging en het Generaal Crescendo-pedaal.

Langzaam zocht ik de uitgang op deze reusachtige landdag voor het gelovige gezin. Ik had alleen nog geen ongedacht product gevonden. Toen zag ik Huizings uiercreme, werkzaam tegen scheerstrepen, epilatiejeuk, hielkloven, ellebogeneelt, netelroos, irritatie, jeuk, huiduitslag

Ik was beurs na deze beurs, had last van alles tegelijk en dacht ja, uiercreme biedt leniging van alle noden.

    • Atte Jongstra