Tweede man Coca-Cola opgestapt

De tweede man van Coca-Cola, het grootste frisdrankenconcern ter wereld, is dit weekeinde opgestapt. Jack Stahl vertrekt met onmiddellijke ingang. Volgens berichten in de Amerikaanse pers vertrekt hij omdat hij geen kans ziet alle touwtjes bij de onderneming in handen te krijgen. Ook zou hij niet op kunnen schieten met bestuursvoorzitter Douglas Daft.

Stahl kreeg vorig jaar, na twintig jaar in dienst te zijn bij Coca-Cola, zijn huidige functie als chief operating officer. Hij had vooral indruk gemaakt met Coca-Cola's uitstekende resultaten in Amerika halverwege de jaren negentig. Stahls opstappen houdt verband met wijzigingen in de bedrijfsstructuur die Coca-Cola gisteren bekendmaakte. Daft verklaarde dat de nieuwe organisatie voor de 47-jarige Stahl aanleiding was ,,om elders te zoeken naar een nieuwe uitdaging''.

In de nieuwe structuur wordt het concern onderverdeeld in vier divisies: Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Europa/Afrika en een divisie voor nieuw te ontwikkelen New Business Ventures. Daarmee wordt de organisatie platter dan tot nu toe. Daft hoopt zo aan slagvaardigheid te winnen en beter op de markt in te kunnen spelen.

De reorganisatie past binnen de reeks maatregelen die Coca-Cola heeft genomen om de afnemende groei van de vraag naar zijn frisdranken weer te stimuleren. Vorige week kondigde Coca-Cola een alliantie aan met Procter & Gamble, bekend van merken als Pampers en Ariel.