Technologie toont voorzichtig herstel

Er was vanochtend een beperkt enthousiasme voor de technologiefondsen te bespeuren, maar de traditionele fondsen drukten de koers. Beleggers keken even niet naar de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

Technologiefondsen waren vanochtend geliefd, ondanks een flink koersverlies van de technologiebeurs Nasdaq in New York, afgelopen vrijdag. Ook de media- en telecombedrijven lagen goed in de markt. Uitgevers VNU en Wolters Kluwer schommelden rond de twee procent koerswinst, de koers van Philips steeg bijna 3 procent en KPN pakte ruim één procent koerswinst.

Absolute winnaar was chipmachinefabrikant ASM Lithography die de waarde van de aandelen met ruim vijf procent zag stijgen. Dat was verrassend, omdat vanochtend bekend werd dat het Amerikaanse Congres de plannen van ASML voor overname van het Amerikaanse bedrijf Silicon Valley Group dreigt te torpederen.

Toch kon de AEX niet profiteren van de koerswinsten in de technologiesector. De meer traditionele fondsen trokken de index omlaag.

De afgelopen weken hebben beleggers hun geld geparkeerd bij die fondsen in de veronderstelling dat daardoor minder risico's werden gelopen dan bij investeringen in technologie- en telecomfondsen. Nu de tech-sector een lichte koerswinst laat zien worden de beleggingen uit de traditionele fondsen – ook defensieve fondsen genoemd – teruggetrokken.

Voedselproducent Numico publiceert morgen de jaarcijfers, maar beleggers verwachten weinig goed nieuws. Het bedrijf ziet de aandelenprijs al maanden naar beneden gaan. Vanochtend leverde Numico opnieuw ruim 2 procent in. Heineken verloor een half procent en stond rond de middag op 59,80 euro.

De herweging van de AEX-index van afgelopen vrijdag had nauwelijks gevolgen voor de koers vanochtend. Aan het eind van de ochtend noteerde de AEX 586,7 punten, een verlies van ruim 0,6 procent. De nieuwe fondsen lieten een wisselend beeld zien. De koers van telecombedrijf Versatel was rond de middag niet veranderd ten opzichte van de openingskoers. KPN Qwest zag de koers met ruim 2 procent stijgen.

Laurus, dat na de winstwaarschuwing vorige week al flink inleverde, ging nog een dubbeltje terug op 7,65 euro. Beurshandelaar Van der Moolen ging 1,15 procent vooruit op 114,25, nadat concurrent AOT mooie cijfers had gepubliceerd. AOT zelf profiteerde niet en stond onveranderd op 6,50 euro.