Sparta wint ook ruim van FC Twente

Sparta heeft ook zijn tweede duel onder leiding van de nieuwe trainer Van Hanegem met ruim verschil gewonnen. Na de 3-0

Van Hanegem weigerde na afloop te spreken over een schokeffect. Volgens de opvolger van de huidige assistent Roks heeft Sparta nog een lange weg te gaan. ,,We hebben aardig gespeeld, maar ook een kwartier lopen klooien. Deze twee overwinningen zeggen niks'', zei de winnende trainer.

De Spartaan Nieuwenburg was vol lof over de werkwijze van de nieuwe trainer. ,,We hebben veel meer lef. We mogen lekker voetballen en plezier uitstralen'', zei Nieuwenburg, die in de eerste helft met een fraaie boogbal de tweede treffer van Sparta maakte.

De wedstrijd op het Kasteel begon goed voor FC Twente. Binnen een minuut zorgde Vennegoor of Hesselink voor het openingsdoelpunt. Na de tegentreffers van Ilie en Nieuwenburg was het gedaan met de weerstand van FC Twente. Trainer Rutten was witheet na de wanprestatie in Rotterdam. ,,Onze supporters hebben honderden kilometers voor niks gereden.''

In de tweede helft was het duel na tien minuten beslist, toen Ten Hag een voorzet van Elkhattabi in eigen doel schoot. Daarna zorgden Langerak en Elkhattabi voor de 5-1 eindstand. Dennis de Nooijer maakte een kwartier voor tijd zijn rentree in het shirt van Sparta. De spits is gehuurd van Heerenveen.

Ajax behoudt na de 3-1 zege bij RBC uitzicht op rechtstreekse plaatsing voor de Champions League. Ajax vergrootte de voorsprong op nummer vier Vitesse tot zeven punten en verkleinde de achterstand op nummer twee Feyenoord tot zeven punten.

Ajax had in de eerste helft problemen met het opportunistische spel van RBC, dat de voorlaatste plaats bezet. De Poolse huurling Iwan, de zestiende aanwinst in een half jaar, opende al na drie minuten de score in Roosendaal. RBC kreeg grote kansen op een tweede treffer, maar met name aanvoerder Vos miste precisie met zijn schoten. Vlak voor rust kwam Ajax op gelijke hoogte door een schot van Van der Vaart. In de tweede helft brachten Van der Gun en Arveladze het kwaliteitsverschil in twee doelpunten tot uiting.

Bij Ajax mogen de routiniers Winter en Witschge op zoek naar een andere werkgever. Volgens trainer Adriaanse is de reservebank bestemd voor jonge spelers die hun kans ruiken. ,,Een speler als Winter blokkeert op de bank de doorstroming'', verklaarde Adriaanse, die dezelfde mening is toegedaan over Witschge.

De degradatiekandidaten De Graafschap en Fortuna Sittard leden weer een nederlaag. De Graafschap verloor met 6-0 van Willem II, dat zich herstelde van de 6-1 nederlaag tegen Heerenveen. Landzaat en Bombarda scoorden twee keer. Fortuna leed een 1-0 nederlaag bij FC Utrecht. Kuyt was de matchwinnaar in de Galgenwaard. De middenmoters NEC en AZ hielden elkaar in Nijmegen met een 1-1 gelijkspel in evenwicht.