Spar wil hoger wachtgeld

De weggestuurde Middelburgse burgemeester L. Spar van der Hoek vindt een afvloeiingsregeling van anderhalf miljoen gulden te laag. Volgens zijn advocaat R. Duk heeft Spar recht op meer en houdt het college zich niet aan gemaakte afspraken.

Spar (VVD) legde zijn functie 4 juli vorig jaar met onmiddellijke ingang neer. Hij ging voor onbepaalde tijd met verlof, nadat de raad zijn vertrouwen in hem had ingetrokken. De burgemeester werd onder meer intimiderend gedrag jegens ambtenaren en manipulatie van wethouders en ambtenaren verweten.

De onderhandelingen over de afvloeiing slepen al acht maanden. Volgens de advocaat van Spar heeft Middelburg de afspraken over het vertrek van de burgemeester geschonden. Bij zijn afscheid is volgens Duk afgesproken dat de onderhandelingen over de afvloeiingsregeling zouden gaan over ,,de marge boven de normale wachtgeldregeling''. De wettelijke regeling voorziet in een bedrag van anderhalf miljoen gulden, waarop Spar (54) tot aan zijn pensionering recht heeft.

De tweede afspraak betreft de inschakeling van een commissie van wijze mannen. Die zou aan de slag gaan als de gemeente en Spar het niet over de afvloeiingsregeling eens worden. Loco-burgemeester P. Bruinooge zegt dat het college nooit heeft ingestemd met een ruimere betaling dan de wettelijke regeling. Bruinooge: ,,Waarom zouden we meer betalen? Ik vind anderhalf miljoen al veel geld voor Middelburg.'' De gemeenteraad vergadert vanavond over het bod aan Spar van der Hoek.