Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer aandacht voor het proces tegen de mensensmokkelaars in de Dover-zaak en een reportage over criminele asielzoekers in Hamburg. Ned.2, 18.20-19.05u.

Waskracht! Onder andere een reportage over het ruimtestation Mir dat binnenkort neerstort op aarde. Ned.3, 20.00-20.32u.

Netwerk. Aandacht voor het probleem dat arme landen hebben met dure medicijnen waardoor veel patiënten niet behandeld kunnen worden. Ook een gesprek hierover met minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking. Ned.1, 20.32-21.57u.

Nova. Reportage over de 2968 meter hoge vulkaan Merapi op 25 kilometer afstand van de Javaanse koningsstad Yogyakarta. De Indonesische overheid wil dat de bevolking het gebied ontvlucht maar een medicijnman zegt dat dat nog niet nodig is omdat hij nog geen droom heeft gehad die voorspelt dat de vulkaan zal uitbarsten. Ned.3, 22.27-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Open university: In pursuit of pleasure. Serie over het effect van sociale veranderingen op vrouwen in de 18de eeuw. De rijke en machtige Lady Elizabeth Dysart gaf toe aan elke gril toen ze haar weelderige huis opnieuw inrichtte. Voor Elizabeth Draper, dochter van een winkelier, kwam de liefde gedeeltelijk als een zegen. Afl.: At home. BBC2, 20.30-21.00u.

De wereld is klein. Reportage over een Roma-dorp in het oosten van Slowakije nabij de stad Presov. Canvas, 20.55-21.30u.

Dokwerk: Eén meisje tegen de maffia. Over Rita Atria, een 17-jarig meisje uit een maffia-familie, die de zwijgplicht doorbrak om de moorden op haar vader en broer te wreken. Verstoten door haar familie, bedreigd en verbannen door het hele dorp, was ze gedwongen Sicilië te verlaten en onder te duiken in Rome. Ondanks de bescherming van anti-maffia rechters waren Rita's dagen geteld. Ze leefde nog negen maanden. Ned.3, 21.00-22.00u.

Emma kinderziekenhuis. Eerste deel van een 10-delige serie over het kinderziekenhuis in Amsterdam waarin artsen, verpleegkundigen, patiënten en ouders worden gevolgd. Afl.: Ik heb kanker. Net5, 22.05-22.40u.

Dokument: Rood op straat. Eerste deel van een drieluik over Pluspunt, het project dat werklozen, politieke vluchtelingen en ex-verslaafden heeft ingezet tegen de verloedering in Amsterdam-Oost. Ned.1, 22.56-23.40u.

Das Webcamprojekt - in 120 Minuten um die Welt. Reportage over de uitvinding van de webcam in 1991 en de stand van zaken op webcam-gebied op dit moment. ZDF, 0.25-2.25u.

AMUSEMENT

Starmaker. Twaalf jonge poptalenten krijgen alle steun van televisie en platenmaatschappij om binnen drie maanden door te breken als zanggroep. Daar staat tegenover dat ze 24 uur per dag door de camera worden gevolgd. Vanaf vandaag dagelijks vanuit het Almeerse Big Brotherhuis. Veronica, 18.35-19.25u. & 21.05-22.05u.

PRAATPROGRAMMA

Barend en Van Dorp. Na een korte winterstop weer terug met vanavond voetballer Ruud van Nistelrooy van PSV en filmacteur Rutger Hauer. RTL4, 22.50-23.45u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Nieuwsquiz. Eerste aflevering van een quiz waarin zes kandidaten vragen beantwoorden over de actualiteit in binnen- en buitenland, kunst, cultuur, sport en de economie. Iedere aflevering bestaat uit vier ronden en een finale en wordt gepresenteerd door Hans Kesting. Ned.3, 19.00-19.30u.

Single Luck. In deze aflevering over eendagsvliegen wordt All around my hat uit 1976 belicht. Ned.3. 20.32-21.00u.

FILM

Mother's Boys (Yves Simoneau, 1993, VS). Nogal belachelijke thriller waarin Jamie Lee Curtis haar haaibaaitalent mag aanwenden voor rol van weggelopen moeder die haar kinderen komt opeisen en met feministische drogredenen wraak neemt op hun vader en diens nieuwe vriendin. Met Vanessa Redgrave. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Hommes, femmes: mode d'emploi (Claude Lelouch, 1996, Frankrijk). Zie Film-vooraf. Fox, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Hard Rain (Mikael Salomon, 1998, VS). Een vanwege overstromingen geëvacueerd dorp is het decor van buitengewoon natte actiethriller waarin geldtransporteur Christian Slater wordt belaagd door boef Morgan Freeman én door sheriff Randy Quaid. Minnie Driver staat hem gelukkig terzijde. Ned.2, 21.15-22.55u.

Le voyageur de la toussaint (Louis Daquin, 1943, Frankrijk). Gilles (Jean Desailly) arriveert in het havenstadje waar zijn overleden ouders vandaan komen en erft als enige erfgenaam de erfenis van zijn overleden rijke oom. Iedereen heeft het op hem gemunt. Nadat hij de werkelijke moordemaar van de echtgenote van de jonge weduwe Colette (Assia Noris) heeft ontdekt, verlaat hij met haar het dorpt en laat het geld voor wat het is. TV5, 22.15-0.05u., zwart-wit.

Unlawful Entry (Jonathan Kaplan, 1992, VS). Solide, iets te eenduidige thriller. Echtpaar Kurt Russell en Madeleine Stowe valt ten prooi aan de evident psychopatische politieman Ray Liotta. ZDF, 22.15-24.00u., nagesynchroniseerd.

Raising Cain (Brian De Palma, 1992, VS). John Lithgow speelt de rol van zijn leven als zorgzame kinderpsycholoog met meerdere, kwalijke persoonlijkheden in onbehouwen thriller van Hitchcock-adept De Palma. Flauwe ontknoping. BBC1, 0.15-1.50u.

Arrivano i Titani (Duccio Tessari, 1962, Italië/Frankrijk). Parodie op spektakelfilm, over in ongenade gevallen Titanen en de overmoedige koning Kadmos van Thebe. ARD, 0.50-2.40u., nagesynchroniseerd.

The Siege of Sidney Street (Robert Baker, 1960, Engeland). Speelfilm reconstrueert de bloedige strijd tussen politie en anarchisten in het Londen van 1911. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u.,zw.