PSV scoort niet met Van Nistelrooij

Vijf dagen voor het eerste UEFA-Cupduel tegen FC Kaiserslautern kon PSV nog niet imponeren. De koploper van de eredivisie speelde zaterdag op eigen veld met 0-0 gelijk tegen Roda JC en verzuimde de voorsprong op achtervolger Feyenoord te vergroten.

Het opmerkelijkste moment van de avond was de rentree van Ruud van Nistelrooij. De aanvaller, die wegens een gescheurde kruisband bijna een jaar niet in actie kwam, viel al na een half uur in voor de zwakke verdediger Addo. Van Nistelrooij, die vorige week een duel in het tweede elftal van PSV speelde, viel bij zijn rentree in Eindhoven een ovationeel welkom ten deel.

De spits toonde zich opgetogen over zijn terugkeer: ,,Ik had niet verwacht zoveel speeltijd te krijgen. Het was een prachtig gevoel om op het veld te staan. Toch baal ik ervan dat ik niet heb gescoord, dan was er pas echt sprake geweest van een droomscenario.''

De Brabantse spits miste tot leedwezen van de supporters van PSV drie opgelegde kansen in de tweede helft. Eerst schoot Van Nistelrooij in kansrijke positie over, daarna miste hij voor open doel. In de slotfase trof hij nog de lat.

Van Nistelrooij viel verder op door te verklaren dat hij graag speeltijd wil tegen Kaiserslautern. ,,Om fit te worden moet ik voetballen. Een half uur tegen die Duitsers, dat zou prachtig zijn.'' Trainer Gerets van PSV wordt wegens de vorm en fitheid van zijn selectie opgezadeld met lastige tactische keuzes. Met Van Nistelrooij erbij heeft de trainer vier spelers voor twee spitsposities, terwijl ook in de defensie en op het middenveld kandidaten staan te dringen voor een basisplaats. Gerets: ,,Ik moet puzzelen voor de wedstrijd tegen Kaiserslautern, in mijn ogen een lastige tegenstander.''

Oud-speler Stevens, tegenwoordig trainer van het Duitse Schalke 04, waarschuwde eerder al voor de kracht van Kaiserslautern. Volgens Stevens is de ploeg van de Duitse oud-international Brehme een compact elftal met een voorbeeldige wedstrijdmentaliteit.

Tegen Roda JC etaleerde PSV allerminst de grote vorm van de afgelopen weken. De neo-internationals Van Bommel, Bouma en De Jong maakten een zwakke indruk. Na de rode kaart voor Van Haaren beperkte de Limburgse ploeg zich tot verdedigen. Zo moesten de aanvallers Nygaard en Anastasiou regelmatig het middenveld ondersteunen. De Limburgse variant van catenaccio werkte goed.

Afgezien van de eerder genoemde kansen voor Van Nistelrooij werd PSV alleen nog gevaarlijk via Bruggink en Heintze.

Het zwaar bevochten gelijkspel maskeert de problemen van Roda JC. De sfeer in de spelersgroep is niet optimaal. De oude garde wil geen plaats maken voor jonge spelers. Zo rebelleerden rechtsback Senden en aanvoerder Van der Luer openlijk tegen het bewind van trainer Vergoossen, nadat deze beide spelers eerder dit seizoen niet in het basiselftal opstelde. Middenvelder Nygaard wil zelfs vertrekken bij de club, nadat bekend werd dat Vergoossen komende zomer aan de slag gaat bij het Belgische Genk.

Vergoossen zocht zijn heil over de grens, omdat hij van mening is dat Roda JC weinig vooruitgang boekt bij het naleven van een, door hemzelf geschreven, technisch beleidsplan. Voor Roda JC betekent de aftocht van Vergoossen een gevoelige aderlating. De trainer verstaat als geen ander de kunst om met minimale middelen maximale resultaten te boeken. Onder hem was Roda JC een stabiele subtopper, die afgelopen jaar de beker won ten koste van NEC.

Om onduidelijke redenen pruimt een deel van de harde supporterskern Vergoossen echter niet. De wat schoolmeesterachtige, bedachtzame uitstraling van de ervaren oud-trainer van VVV en MVV past kennelijk niet bij de mijnwerkersmentaliteit van de aanhang uit Kerkrade.

Als mogelijke opvolgers van Vergoossen worden de trainers Van der Lem (AZ), Maaskant (RBC) en Daerden (Eindhoven) genoemd. Tevens gaat bestuurslid technische zaken Hendriks van Roda JC naar eigen zeggen de Duitser Daum benaderen voor de vacature bij zijn club. De oud-trainer van Bayer Leverkusen zou bondscoach van Duitsland worden, maar zag die droom vervliegen nadat bekend werd dat hij cocaïne had gebruikt. Hendriks: ,,Daum zal financieel geen haalbare kaart voor ons zijn, maar ik ga toch een poging wagen.''

    • Marcel Abrahams