Muziek-ruildienst Gnutella onder vuur

Wie muziek wil blijven ruilen op internet krijgt het moeilijk. Na Napster ligt ook de alternatieve ruildienst Gnutella onder vuur. De Duitse tak van Ferrero, maker van de chocolade-hazelnootpasta Nutella, heeft de eigenaren van de websites Gnutella.de en Newtella.de gedwongen hun activiteiten stop te zetten. Beide websites waren vanmorgen niet toegankelijk. Volgens de Duitse nieuwssite Heise Online heeft een rechter in Köln de eigenaren van de websites te kennen gegeven deze voorlopig niet te gebruiken op straffe van een boete van maximaal een half miljoen Duitse mark.

Ferrero vreest voor zijn goede naam als de merknaam van het bedrijf in verband wordt gebracht met uitwisseldiensten van elektronische bestanden die mogelijk illegaal zijn. Het bedrijf wijst erop dat de politie van Beieren tegen Gnutella een onderzoek is gestart wegens de mogelijk illegale verspreiding van muziek, software en pornografisch materiaal.

Evenals Napster stelt Gnutella internetgebruikers in staat bestanden uit te wisselen. Anders dan bij Napster is voor Gnutella niet per se een centrale website nodig om de uitwisseling van bestanden te coördineren. Het uitwisselen via Napster functioneert voorlopig nog. Het Amerikaanse bedrijf had beloofd een filter toe te passen waardoor het onmogelijk zou worden auteursrechtelijk beschermd materiaal binnen te halen. Afgelopen weekeinde was het nog niet zo ver.