Medewerker van Khatami veroordeeld

De Iraanse onderminister van Binnenlandse Zaken is tot een jaar gevangenis veroordeeld wegens medeplichtigheid aan fraude bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar die door hervormers werd gewonnen.

Tevens mag hij de komende drie jaar geen publiek ambt vervullen en zes jaar geen verkiezingen organiseren, zo werd afgelopen weekeinde bekend. Het vonnis wordt gezien als een welbewuste actie van de conservatieve rechterlijke macht om te verhinderen dat de onderminister, Mostafa Tajzadeh, de komende presidentsverkiezingen organiseert. Tajzadeh, die de beschuldigingen met kracht heeft tegengesproken, is een belangrijke bondgenoot van de hervormingsgezinde Iraanse president, Mohammad Khatami, die naar wordt aangenomen kandidaat zal zijn in de verkiezingen van 8 juni. Als deze eerlijk verlopen zal hij iedere conservatieve kandidaat verslaan.

De gelijkgestemde gouverneur van Teheran, Ayat Azarmi, werd op soortgelijke beschuldigingen veroordeeld tot 18 maanden gevangenis. Tijdens de parlementsverkiezingen werkte zijn kabinet nauw samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister van Binnenlandse Zaken Abdolvahid Mussavi-Lari werd gisteren geïnformeerd dat ook hij binnenkort door een rechtbank zal worden gehoord over de `fraude'-kwestie.

Tajzadeh en Azarmi boden vorig jaar fel verzet tegen de door conservatieven gedomineerde Raad van Hoeders van de Grondwet, die na de verkiezingen de overwinningen van verscheidene hervormers wegens ,,onregelmatigheden'' ongedaan maakte. Uiteindelijk maakte Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei een einde aan de hertellingen door de Raad van Hoeders, voor deze alle hervormers had geschrapt.

,,Sommigen zijn kwaad over de stem van de bevolking'', zei Tajzadeh gisteren. Hij is nog vrij hangende een besluit of hij beroep aantekent. ,,De mensen zullen in de presidentsverkiezingen van juni in groten getale opkomen en laten zien welke zijde zij steunen.''

De conservatieven zijn na de parlementsverkiezingen in het offensief gegaan tegen de hervormers, en hebben sindsdien tientallen kranten verboden en pro-democratische activisten gevangen gezet. Ook het parlement wordt nu mikpunt. In totaal vijf parlementariërs zijn de afgelopen weken voor ondervraging door de rechterlijke macht ontboden. De laatste is Fatimeh Haqiqatjoo, die vorige week juist justitie kritiseerde wegens de volgens haar gewelddadige aanhouding van een journaliste.