Manlijk embryo niet gewenst

Een Brits echtpaar heeft besloten een mannelijk embryo dat met behulp van de reageerbuis was verwekt af te staan. Het echtpaar, dat na de dood van hun driejarige dochtertje achterbleef met vier zonen, wilde volgens The Independent de ,,balans'' in het gezin herstellen, door via een ivf-behandeling een meisje te krijgen. Britse klinieken voor kunstmatige bevruchting weigerden behandeling, omdat de wetgeving selectie op geslacht om andere dan strikt medische redenen verbiedt. Het echtpaar week uit naar Italië, waar voor ongeveer 20.000 gulden één embryo werd gecreëerd.

Dit bleek echter van het mannelijk geslacht. De ouders willen een rechtszaak aanspannen omdat het Britse verbod op de mogelijkheid om via ivf een jongen of meisje te kiezen in strijd zou zijn met de Rechten van de Mens. ,,Het is schandelijk dat we naar het buitenland moesten voor een behandeling die ook in Groot-Brittannië beschikbaar is. Daardoor konden we het nu maar één keer doen, terwijl we hier voor hetzelfde geld drie behandelingen hadden kunnen krijgen.''